Policisté s radary se zaměřili na opravované úseky dálnic. Třetina řidičů tam překračuje rychlost

Policie přitvrdila proti řidičům nedodržujícím rychlost na opravovaných úsecích dálnic. Na jižní Moravě vyjíždějí pravidelně do míst, kde se pracuje a měří tam. Během hodiny zaznamenají až sedmdesát přestupků. Protože řidiče ve zúžených pruzích nemohou bezpečně zastavit, pouze je vyfotí a předají k vyřízení obecním úřadům.

Podle policistů řidiči značku, která omezuje rychlost ve zúženém úseku dálnice příliš nedodržují. Řidiči se snaží dohnat zpoždění, které nabrali v koloně před zúžením, předjíždějí se a ohrožují nejen sebe, ale i dělníky, kteří na dálnici pracují. „ Moc bezpečně se necítíme. Auta jezdí rychle, kousek od nás,“ stěžuje si jeden ze stavbařů.

Pokuty posílají řidičům městské úřady

Stavební stroje tak začal doplňovat i policejní vůz s radarem. „Během deseti minut patnáct řidičů, kteří jeli na osmdesátce víc než stovkou,“ komentuje měření policista Josef Portl
„V loňském roce jsme zaznamenali v souvislosti s uzavírkami na dálnici 12 usmrcených osob. Což je opravdu tragické, tak jsme na to museli nějak zareagovat,“ vysvětluje vedoucí dopravní policie Jihomoravského kraje Jindřich Rybka.

Policejní fotky z D2 nekončí na služebnách, ale u úředníků městských úřadů. Počítačový program najde provozovatele vozidla a pošle mu pokutu. Překročení o 20 kilometrů stojí nejčastěji mezi pěti a sedmi sty korunami.

Měřit rychlost bude i Ředitelství silnic a dálnic

Měření rychlosti plánuje i Ředitelství silnic a dálnic. V opravovaných místech umístí svoje vlastní radary. Zakázku na detekční kamery, které budou automaticky zaznamenávat projíždějící vozidla a počítat úsekovou rychlost  rozdělilo do dvou fází. V první řadě by měly být umístěné na mýtných branách v místech uzavírek, kde silničáři rozšiřují dálniční těleso. Další část bude ŘSD do budoucna instalovat i v uzavírkách běžných dálničních oprav. 

UDÁLOSTI: Policie přitvrdila proti dálničním pirátům (zdroj: ČT24)