Pouta pražské koalice ještě nezaklapla, ANO váhá kvůli dani z nemovitosti

Očekávaná dohoda na obnovení pražské koalice za účasti ANO, ČSSD a Trojkoalice se odkládá. Části zastupitelů ANO se nelíbí jeden z požadavků Trojkoalice, kterým chce rozšířit koaliční smlouvu – na zvýšení daně z nemovitosti. Koaliční jednání proto bude pokračovat s týdenním odkladem, než si ANO ujasní svůj postoj.

Trojkoalice v minulém týdnu předložila zbylým dvěma stranám ožívající pražské koalice pět bodů, kterými chce doplnit koaliční program. Ačkoli jde i o požadavky, aby se město vložilo do ožehavých sporů o Kliniku či žižkovské nákladové nádraží, problém je nakonec s něčím jiným – daní z nemovitosti.

ANO kvůli různorodému názoru svých zastupitelů požádala o týdenní odklad dalšího jednání. „Nemáme dořešeny všechny body, které předložili na stůl kolegové z Trojkoalice, konkrétně požadavek na zvýšení daně z nemovitosti. Mohu ale říci, že prioritou je udržení koalice s ČSSD a Trojkoalicí. Všichni budeme muset z něčeho ustoupit. Pro nás je daň z nemovitosti principiální věc, proto potřebujeme čas,“ uvedl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Personálie ještě nejsou hotové. Ustoupí Stropnický?

Až na příštím jednání budou koaliční strany jednat také o personálních otázkách. Žádná ze stran dosud oficiálně neoznámila, koho do nové rady nominuje a koho ne. Trojkoalice však naznačila, že pokud zbylé dvě strany přijmou její programové požadavky, mohla by upustit od nominace předsedy Strany zelených (Trojkoalici dále tvoří KDU-ČSL a STAN) Matěje Stropnického. Jeho návratu do rady se brání ANO i ČSSD. „Je to otázka na zelené, ale předpokládám, že zelení jsou ochotni dát jiného kandidáta na post radního,“ řekl ČT již dříve radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Pražská koalice by mohla ožít na původních základech, které se zhroutily loni v říjnu, kdy ČSSD a část ANO nečekaně podpořila návrh opozice na odvolání Matěje Stropnického z funkce náměstka primátorky. Trojkoalice vzápětí podpořila odvolání dalších dvou radních za ČSSD a jednoho z ANO. Krátce poté sociální demokraté vypověděli koaliční smlouvu. V čele města tak zůstala sedmičlenná rada, její zbylí členové si museli rozebrat kompetence i po odvolaných radních.

Stejně nestabilní koalice jako dříve

Původní koalice byla ale nestabilní od počátku a během roku existence se otřásla hned několikrát. Problém spočíval především v její těsné většině. Původně měla jen o jeden hlas více než opozice a mnoho se nezměnilo ani po posílení na 34 hlasů z 65 zastupitelů, když do klubu ČSSD přestoupila nezávislá zastupitelka Monika Krobová Hášová, která kandidovala za TOP 09. Totéž rozložení sil tak bude v zastupitelstvu i nadále. „Koalice nebude ze své podstaty úplně nejstabilnější. My jsme od začátku říkali, že bychom rádi, aby měla aspoň 36 hlasů. Bohužel po těch všech peripetiích to asi nešlo jinak vytvořit,“ uvedl předseda sociálnědemokratického klubu zastupitelů Karel Březina.

Uplynulé měsíce však ukázaly, že jinou životaschopnou většinu v pražském zastupitelstvu sestavit nelze. V období Vánoc se TOP 09 pokusila sestavit koalici bez účasti ANO, ČSSD a KSČM, ale ještě před jejím vznikem vypukly spory a spojení nevydrželo. Současně se ale ANO a ČSSD nepodařilo dojednat spojenectví s žádným jiným subjektem než Trojkoalicí.