Uhynul medvěd Vojta z Chaloupkova večerníčku

Uhynul medvěd Vojta z Chaloupkova večerníčku (zdroj: ČT24)

V Berouně uhynul medvěd Vojta známý z populárního večerníčku Méďové. Podle režiséra Václava Chaloupka, který kdysi zvířata uvedl na televizní obrazovku, nebylo příčinou cizí zavinění. Šestnáctiletý medvěd zkolaboval při koupání v bazénu, mohlo jít o náhlou srdeční příhodu. „Pro mě je to smutné, protože Vojta byl takový mazlík, to byl ten nejmenší z nich, který vážil kilo třicet, když jsem je přivezl. Bráchové ho vždycky malinko odstrkávali, protože byl slabší,“ zavzpomínal filmař.

Medvědi se obvykle dožívají 20 až 30 let a v zajetí více. „Je to smutná zpráva, líto je mi to hlavně kvůli dětem. Tři medvědi se stali neodmyslitelnou součástí berounského kulturního života. Cítím to skoro, jako by člověk ztratil někoho blízkého,“ uvedl starosta Berouna Ivan Kůs.

Provoz medvědária bude podle Chaloupka pokračovat jako dosud. Bratři Matěj s Kubou podle filmaře Vojtu chvílemi hledají, ale jsou docela klidní.

Medvědí bratři žijí v Berouně od svých devíti měsíců. Nejprve je měl u sebe Václav Chaloupek, když ale povyrostli, nemohl se o ně už starat. Výběh na Městské hoře byl podle filmaře i zástupců města nejlepším řešením. „Umístit medvědy tak, aby to bylo vyhovující, to byly starosti,“ vzpomínal Chaloupek, který měl při natáčení medvíďata ve svém bytě.

Město se jich ujalo vzhledem ke svému vřelému vztahu k medvědům, Beroun má medvěda ve znaku nebo Berounské medvědy jako hokejový klub.