Prostějovské ANO opouští 12 členů, včetně lídra voleb podnikatelky Naiclerové

Prostějovskou organizaci hnutí ANO kvůli neshodám opustilo 12 ze zhruba čtyř desítek členů včetně podnikatelky Hany Naiclerové, která byla lídrem hnutí při posledních komunálních volbách v Prostějově. Mezi bývalými členy jsou tři zastupitelé. V pětatřicetičlenném prostějovském zastupitelstvu ANO zaujímá opoziční lavice a nyní tak bude mít pouze tři zastupitele.

„Odchod z hnutí jsme vyhodnotili jako jedinou možnou variantu. Směr, který hnutí v poslední době nabralo na místní úrovni, nemá nic společného se zásadami, pro které jsme do hnutí vstoupili, hájili je a prosazovali na politickém kolbišti,“ stojí ve společném prohlášení zastupitelů Naiclerové, Františka Filouše a Františka Švece, kteří se rozhodli odejít z ANO.

Bývalí členové obvinili vedení prostějovské organizace ANO z „manipulace a intrik“, pomocí kterých prý prostějovskou buňku hnutí ovládají. „Jak se v průběhu času ukázalo, někomu stále šlapeme na kuří oka. Mocenské vazby v Prostějově jsou zřejmě natolik silné, že prostřednictvím nastrčených posluhovačů dochází v oblastní organizaci hnutí k odklonu od programových zásad a naopak k souznění s mocenskými zájmovými skupinami,“ uvedla trojice zastupitelů.

Hana Naiclerová
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Členská základna prostějovské buňky ANO podle nespokojených zastupitelů není objektivně a pravdivě informována o činnosti zastupitelského klubu hnutí ANO. „Členům jsou z oblasti bez dalšího předkládány účelové, tendenční a lživé informace z místního bulvárního plátku, který ovládá radní za ČSSD, hanící členy zastupitelského klubu ANO,“ napsali Naiclerová, Filouš a Švec, podle kterých vedení prostějovské organizace na sněmech ANO práci trojice zastupitelů hanělo a označovalo ji za obstrukce a zdržování.

Neshody podle trojice členů prostějovského zastupitelstva panovaly i v klubu zastupitelů ANO, kde prý dva členové v podstatných věcech hlasují v rozporu s programovými cíli hnutí a v souladu s vládnoucí koalicí, kterou v Prostějově tvoří ČSSD, PéVéčko a KSČM.

Žádné velké překvapení

„Náhlý odchod dvanácti členů z naší prostějovské oblasti mě sice mrzí, protože nedělá dobré jméno hnutí ANO, ale respektuji ho a popravdě mě příliš nepřekvapil,“ komentoval odchod 12 členů krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk. Problém podle něj vznikl především mezi zastupiteli. „V klíčových otázkách chodu města se nedokázali shodnout, a to pak přenesli i dovnitř členské organizace,“ míní Okleštěk.

Vedení krajské organizace ANO se podle něj pokusilo situaci v Prostějově několikrát řešit a komunikovalo s členy místní organizace. „Bohužel se ukázalo, že i v Prostějově je nutné projít rok a půl po komunálních volbách určitou očistou, kterou logicky trpí všechny mladé strany a hnutí. Vnímám to jako součást demokratického procesu,“ podotkl Okleštěk.