Do tramvaje bezkontaktně. Praha zavádí platbu jízdenky kartou

Události v regionech: Pražské tramvaje bezkontaktně (zdroj: ČT24)

Od pondělka mohou cestující v pražských tramvajích poprvé zaplatit jízdné bezkontaktní platební kartou. Pilotní projekt zatím Dopravní podnik (DPP) spustil ve dvou tramvajích na lince 22. Během příštích týdnů se ale přidají i všechny vozy na lince 18. Podobný systém už úspěšně funguje například v Plzni nebo v Liberci.

„Žijeme v 21. století a platba kartou je naprosto přirozená záležitost. Víme, že neobjevujeme nic revolučního a že tento systém funguje v jiných městech. V tuto chvíli ale spouštíme pilotní projekt proto, aby si DPP ověřil, jaký bude zájem mezi cestujícími o tuto službu,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) s tím, že v hlavním městě jezdí přes osm stovek tramvají a na tisícovku autobusů.

Nejprve ve dvaadvacítce

Ve dvou vozech linky 22 jsou rozmístěny vždy tři přístroje, které kartu přijmou, a tři běžné označovače jízdenek. Jakmile cestující nastoupí a přiloží k přístroji kartu, vyjede mu jízdenka, kterou si na něm navolil. K dispozici jsou jízdenky za 24 korun, 32 korun a celodenní za 110 korun, stejně tak zlevněné jízdenky pro děti a seniory.

Jeden takový přístroj vyjde dopravní podnik podle generálního ředitele Jaroslava Ďuriše na asi 15 tisíc korun. „Přístroje do zkušebního provozu na linku 22 nám byly poskytnuty bezplatně,“ dodává. Automaty dodala firma Mikroelektronika a SIM karty do nich ČSOB. Marže, kterou DPP z každé jízdenky odevzdá, jsou dvě procenta.

„Obecně lze říci, že tento způsob odbavení z pohledu té marže je výrazně levnější než třeba sms jízdenky nebo i než je vlastně náklad na prodej a distribuci papírových jízdenek,“ dodává ředitel Rozvoje obchodu v ČSOB Jan Kubíček. 

Zaplatit rovnou na zastávce

Bezkontaktní terminály by měly postupně v hromadné dopravě přibývat. Po 22 přijde na řadu tramvaj číslo 18. Ale automaty by se měly objevit i přímo na zastávkách. „V tuto dobu máme vysoutěženo přes 620 těchto automatů, které budou umístěny na povrchu. Například již nyní můžete na lanové dráze platit bezkontaktní kartou,“ řekl Dolínek.

Samotná platba kartou ale není v Praze úplnou novinkou. Tři desítky automatů na jízdenky, které je přijímají, je rozmístěno v metru. Navíc organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD, umožnila bezkontaktní platbu loni v říjnu zkušebně v autobusech příměstské linky 381 z Prahy do Kutné Hory.