Ministerstvo zemědělství oprášilo plány na přehradu v údolí Křemelné

Události v regionech: Údolí Křemelné může skončit pod vodou (zdroj: ČT24)

Údolí Křemelné na Šumavě tak, jak ho příroda vytvořila, možná zanikne. Ministerstvo zemědělství se znovu zabývá plány na vytvoření retenční nádrže o rozloze tisíc hektarů. Sloužit by měla budoucím generacím jako zásobárna vody.

Šumava patřila k místům, která obzvlášť těžce zasáhlo loňské sucho, některá prameniště tehdy zcela vyschla. Podle ministerstva zemědělství hrozí nedostatek vody v celém Česku a tomu, aby lidé neměli co pít, mají zabránit i nové vodní nádrže. 

Ministerstvo zemědělství se vrátilo i k plánům z 90. let na zatopení celého údolí u Prášil. Původně se stát záměru vzdal, když byl na Šumavě vyhlášen národní park. Nyní však úřad považuje situaci za hrozivou. „Z povolených odběrů povrchových vod (…) nebude mezi třiceti a sedmdesáti procenty naplněno,“ uvedl zástupce ministerského náměstka pro vodní hospodářství Pavel Punčochář.

Vznik retenční nádrže na Šumavě odmítají nejen ekologičtí aktivisté, ale i vedení národního parku. Jeho ředitel Pavel Hubený upozornil, že právě kvůli zadržení vody v krajině správa parku postupně obnovuje mokřady. „Do pěti až sedmi let vrátíme do původního stavu zhruba dva tisíce hektarů mokřadů,“ řekl Pavel Hubený.

Mokřady však ministerstvu zemědělství nestačí. „To vám vodu nepřivede k hospodářskému využití – jak říkám, do trubek,“ podotkl Pavel Punčochář.

Zatopení údolí Křemelné nicméně není otázkou nejbližších týdnů. Nejdříve k němu dojde v roce 2050. Radnice Prášil však už dostala konkrétní plány změn, které vznik nádrže přinese. Vodní plocha bude dvakrát větší než přehrada Hracholusky. V plánech se počítá i se zatopením části silnice od Klatov. Jediná příjezdová komunikace by pak do Prášil vedla přes Srní.