V Brně umí operovat novorozence, kteří přišli na svět s rozštěpem obličeje

Osmdesátku malých pacientů s obličejovým rozštěpem odoperují každý rok ve Fakultní nemocnici Brno. Je jediným zařízením na Moravě, kde lékaři dokáží pomoci nemocným dětem hned po narození.

Vada, se kterou se v Česku ročně narodí až 180 dětí, byla v minulosti velkým handicapem. Nemocné lékaři operovali až ve starším věku a i po chirurgickém zákroku býval problém viditelný. Dnes děti operují téměř hned po narození a velmi úspěšně.

Jedním z takových pacientů byl například tříletý Jakub. To, že se narodil s rozštěpem obličeje, není prakticky poznat. Má však za sebou tři operace. Na tu první ho odvezli hned z porodního sálu.

„Má to výhodu, že děti nejsou ve vnějším prostředí infikovány viry, kvůli kterým se musí odkládat operace. Jizva se tak rychleji zahojí a novorozenec může co nejdříve zapojit svaly a sát mléko,“ říká primářka Oddělení dětské plastické chirurgie FN Brno Jitka Vokurková.

  • Rozštěpy rtu, čelisti a patra patří mezi jedny z nejčastějších vrozených vývojových vad.
    Přes veškeré výzkumy jich v České republice ani ve světě neubývá.
    Rozštěpy obličeje vznikají mezi 6. až 12. týdnem těhotenství tím, že nedojde k přirozenému spojení střední a boční části obličeje.
    Mohou být jednostranné nebo celkové oboustranné.
    Zhruba 20 procent těchto vad je dáno geneticky, 60-70 procent vzniká jako vada nová ze zevní příčiny a 10-20 procent je kombinací obou vlivů.
  •  

Děti mohou mít i po operaci problémy s vyslovováním a mluvením. Většina navštěvuje logopeda a s jeho pomocí odstraní i tento handicap. Nemocnice otevřela také speciální rozštěpový program, v rámci kterého rodičům radí různí specialisté. Přihlásilo se do něj 600 rodin. Měl by mimo jiné pomoci rodičům, aby z vady svých děti ztratili obavy. O víkendu plánuje brněnská nemocnice uspořádat také setkání pacientů, jejich příbuzných a odborníků. Podrobné informace lze najít na stránkách nemocnice