Úřad neověřil platnost občanského průkazu. Stát by měl firmě zaplatit odškodné

Podle ústavních soudců živnostenské úřady musejí ověřovat platnost průkazu totožnosti u lidí, kteří žádají o živnostenské oprávnění. Úřad totiž vydal živnostenský list muži na cizí občanský průkaz. Firma, která s ním obchodovala, teď chce po státu víc než tři a půl milionu korun.

Původní majitel průkaz ztratil v únoru 1996, v březnu pak ztrátu ohlásil. O měsíc později se občankou prokázal jiný muž na živnostenském úřadu. Ten mu vystavil bez problémů živnostenský list a registraci k DPH. Živnostník pak obchodoval s firmou Holman Business Partner.

Firma uplatňovala na základě kupních smluv odpočty daní. Později se ovšem na podvod s průkazem přišlo a firma musela odpočty vracet. Teď chce po státu peníze zpět. Úřad zrušil živnostenský list až v říjnu 1997.

Podle ústavních soudců by úřady měly ověřovat platnost průkazu totožnosti u lidí, kteří žádají o živnostenské oprávnění. „Dnes už mají všechny státní úřady přístup do elektronické evidence obyvatel, která kontrolu umožňuje. Úředníci tak mohou zjistit, zda nejde o ukradený průkaz a zda jej předkládá jeho oprávněný držitel,“ upozorňuje soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

„Na zodpovědnosti státu za případnou škodu způsobenou nesprávným úředním postupem nic nemění ani to, že před dvaceti lety neměly živnostenské úřady k evidenci odcizených průkazů přístup,“ dodává soudce zpravodaj.

Podle Ústavního soudu je kontrola platnosti průkazu totožnosti nutnost (zdroj: ČT24)

Městský soud v Praze bude muset letitý spor o odškodnění za údajné pochybení státu při vydání živnostenského listu znovu řešit a posoudit, jestli stát firmě odškodnění zaplatí.