Konec parkoviště na Malostranském náměstí je blíže, Praha vypověděla smlouvu

Praha udělala další krok ke zrušení parkoviště na Malostranském náměstí. Pražská Technická správa komunikací (TSK) totiž ukončila nájemní smlouvu, takže provozovateli parkovacích míst, firmě Indigo Infra, běží od začátku dubna tříměsíční výpovědní lhůta. Už od července by tak náměstí mohlo sloužit například trhům.

Současná podoba Malostranského náměstí dozná změn, zmizí z něj parkoviště. Od prázdnin bude moci městská část Praha 1 i její obyvatelé na náměstí pořádat nejrůznější akce včetně trhů.

Od prvního července se nebude v lokalitě parkovat a náměstí bude moci změnit svoji tvář.
Vít Hofman
mluvčí pražského magistrátu

Praha rovněž chystá celkovou úpravu náměstí. Odborná porota již v září 2014 v mezinárodní architektonické soutěži vybrala na rekonstrukci náměstí návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. V současné době magistrátní odbor technické vybavenosti dopracovává studii regenerace, kterou musí následně projednat a schválit pražští radní. „Přesný termín, kdy by mohla začít rekonstrukce nebo revitalizace, mi zatím není znám,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na náměstí parkují i poslanci

Sněmovna využívala část Malostranského náměstí k parkování. Proti zrušení parkoviště se tak dříve vyslovili někteří poslanci, mezi nimi byl například Roman Váňa z ČSSD, zapochyboval také František Laudát (TOP 09). Většina poslanců ale chápe, že náměstí bude bez automobilů vypadat lépe.

Praha zatím vypověděla nájemní smlouvu na Malostranském náměstí, podobně chce ale postupovat i v případě dalších nájemců více než devadesát veřejných parkovišť. Výpovědi nyní Technická správa komunikací chystá.

Důvodem jsou nízké ceny nájmů. Některá budou zrušena zcela, to se týká například parkovišť v Nuslích, Krči, na Smíchově a Malé Straně, kde budou využita v rámci zavedení zón placeného stání. Vedení Prahy uvažuje rovněž o zrušení placeného parkoviště na Alšově nábřeží.