Ze sklepa do sklepa: 50 vinařů představilo ve Velkých Bílovicích své poklady

Loni se vypilo deset tisíc lahví vína (zdroj: ČT24)

Vinné sklípky i velká vinařství ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku se v sobotu otevřely veřejnosti: Už po jedenácté se tam konalo tradiční putování ze sklepa do sklepa. Loni dorazilo do Velkých Bílovic přes pět a půl tisíce lidí a vypilo se deset tisíc lahví vína.

Letos otevřelo své sklepy asi padesát vinařů – každý navíc nabízel až 15 vzorků, projít všechny sklepy tak bylo skoro nemožné. Největší zájem byl ale o mladá vína z loňského ročníku. „Oni se těší na ta nová vína a polosuchá vína jdou velmi dobře. Ten, kdo pak pije i starší ročníky, tak se většinou ptá na sušší vína,“ dodává vinař Stanislav Hrabal.

Každý návštěvník si kromě zážitků odnese i drobné dárky, které jsou spojené nejen s vínem. Letos třeba organizátoři pamatovali i na bezpečnost návštěvníků, proto rozdávali reflexní pásky na ruku. „Věřím, že to budou kvitovat s tím, že to pro ně někdy bude i praktické,“ dodává jeden z organizátorů František Zapletal.

Mezi jednotlivými sklípky pak návštěvníky přepravovaly speciální autobusy, aby lidi po ochutnávce vína nelákalo sednout za volant.