Chovanec pozastavil projekt pomáhající křesťanským uprchlíkům, chtějí opustit Česko

Ministr vnitra Milan Chovanec dočasně pozastavil projekt Nadačního fondu Generace 21 na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku. 25 migrantů, kterým poskytla Česká republika azyl, totiž požádalo o vrácení pasu. Uvažují, že opustí Česko. Jde o skupinu, která byla ubytovaná v zařízení Okrouhlík u Jihlavy.

Chovanec řekl, že cizinci chtějí opustit Českou republiku a dostat se do jiné evropské země. Hovořil například o Německu či Švédsku. „K dnešnímu dni 25 lidí požádalo o navrácení cestovních dokladů. Do doby, než se to vysvětlí a vyřeší, proto nebudeme přivážet další uprchlíky v rámci tohoto projektu,“ řekl. Dodal, že Česko je tak v situaci, že by se mohlo stát
spoluúčastníkem cestovní kanceláře, která by uprchlíky přivážela blíž k cílovým zemím, jako je Německo a Švédsko.

Chovanec pozastavil projekt pomáhající křesťanským uprchlíkům, chtějí opustit Česko (zdroj: ČT24)

Podle ministra začíná projekt nadačního fondu výrazně skřípat. „Druhá várka lidí chce odcházet jinam než do Iráku. To je proces, na kterém se podílet nebudeme,“ řekl. Tvrdí, že něco podobného se už stalo v Polsku, kde fungoval stejný projekt. „Polský ministr vnitra mi říkal, že z těch 150 lidí, kteří touto formou přijeli, téměř všichni už z Polska odešli,“ uvedl.

Iráčtí uprchlíci opustili středisko Okrouhlík, část míří do Prahy

Martin Frýdl, mluvčí Nadačního fondu Generace 21, který projekt přesídlení iráckých křesťanů do Česka organizoval, řekl, že osud lidí z Okrouhlíku ještě není zcela jasný. Čtyřčlenná rodina pastora, která se stěhuje do bytu v Praze, chce v Česku zůstat. Větší skupina se prý ještě rozhoduje. „Pokud víme, tak nejsou pevně rozhodnutí o ničem,“ řekl v pátek Frýdl. „Může se stát, že řeknou ano, my tady zůstáváme a zůstáváme v programu Nadačního fondu Generace 21. Může se stát to, že řeknou ne, odjíždíme zpátky do Iráku,“ dodal.

Rekreační zařízení Okrouhlík u Jihlavy
Zdroj: ČT24

Uprchlíci se v tuto dobu měli přestěhovat do bytů ze střediska Okrouhlík, které v sezoně využívají turisté. „Vzhledem k ukončení nájemní smlouvy ve středisku Okrouhlík, které nyní čeká standardní turistická sezona, dochází k přesunu uprchlíků do jiného zařízení,“ stojí v prohlášení Generace 21.

Podle informací Generace 21 se páteční přesun odehrál na základě dohody s uprchlíky. S balením jim na místě pomáhali dobrovolníci. Integrační program podle fondu dále pokračuje, výuka češtiny a sociální programy neskončily, ale momentálně se nekonají.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do Česka přijelo v rámci programu celkem 89 křesťanů z Iráku. Další rodiny bydlí v Praze, Brně a Soběšovicích v Moravskoslezském kraji. O návratu do Iráku uvažuje kvůli stesku prarodičů po rodné zemi ještě osm lidí z Brna.

V pražské skupině podle Frýdla žádné problémy nejsou. Spokojení jsou také lidé v Soběšovicích. Ti se do areálu Přístav v Soběšovicích u Žermanické přehrady přestěhovali ze Smilovic na Třinecku. Zdeněk Kašpárek ze Slezské diakonie, jež se o uprchlíky v regionu stará, řekl, že momentálně hledají pro tři rodiny s celkem osmi dětmi a jednoho jednotlivce byty. Problémy jako v Brně nebo v Jihlavě podle Kašpárka nenastaly.