S dolem Centrum končí i hlubinná těžba hnědého uhlí

Události: Konec Dolu Centrum, zaměstnanost horníků (zdroj: ČT24)

Havíři z hnědouhelného dolu Centrum na Mostecku vyvezli na povrch poslední vozík s uhlím. Tím také v Česku nadobro skončila hlubinná těžba hnědého uhlí. Na místě dolu Centrum sice bude těžba podle ředitele mateřské společnosti Pavla Ličky nejspíše pokračovat, ale již povrchovým způsobem.

Těžba v dole Centrum končí po 120 letech. Ředitel společnosti Důl Kohinoor, které Centrum patří, Pavel Lička ho považuje za oběť rozhodnutí o limitech. „Nemáme možnost se rozvíjet a spolupracovat s povrchovými horníky,“ poukázal.

Mluvčí mateřské skupiny Severní energetická Gabriela Sáričková Benešová upozornila, že důl svoji životnost již několik let překračoval. „My jsme ji uměle udržovali, abychom zachránili know-how,“ podotkla.

Na místě dolu ale i po ukončení těžby zůstane velké množství nevytěženého uhlí.  „Metoda hlubinného dobývání zejména v minulém století nechávala téměř 60 procent uhelné substance v hlubině,“ upozornil Pavel Lička.

Ředitel Dolu Kohinoor: Hlubinné dobývání lze využít i v jiných provozech, ale současná situace hornictví je nejistá (zdroj: ČT24)

Kam půjdou horníci

Část z 300 zaměstnanců podle Ličky skončí na úřadu práce. Pro některé ale bude místo buď u dodavatelských společností nebo v lomu ČSA, který – stejně jako Centrum, popř. společnost Důl Kohinoor – patří do skupiny Severní energetická. Práci by zkušení hlubinní dělníci mohli nalézt při hlubinném přerubávání slojí, které v lomu probíhá.

Právě těžba lomu ČSA by se měla rozšířit i na místo, kde zatím je poslední hnědouhelný hlubinný důl. Těžba tedy bude patrně pokračovat, ale již povrchovým způsobem, který je efektivnější. Nejprve ale bude nutné původní důl zasypat. „Tento proces by měl skončit v září říjnu tohoto roku. Bude prakticky zlikvidován důl až na povrch,“ uvedl jeho ředitel.

Limity prolomeny, limity zachovány

Vláda na konci října na výjezdním zasedání v Ústí nad Labem rozhodla o prolomení limitů u dolu Bílina, u dalšího hnědouhelného dolu ČSA ale limity zachovala. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že vláda rozhodnutí učinila mimo jiné kvůli zajištění dostatku uhlí pro teplárny a domácnosti. Kromě těžařů kritizovala rozhodnutí i opozice. „Zkusíme zatlačit na vládu, aby se ke svému rozhodnutí vrátila,“ uvedl již dříve člen výboru Adolf Beznoska (ODS). 

V souvislosti s rozhodnutím o limitech začal útlum těžby i v lomu ČSA. Dva technologické celky těžaři odstavili. Podle mluvčí Sáričkové skončí těžba pravděpodobně do roku 2022. V lomu pracuje kolem 2000 lidí ze Severní energetické, dceřiných a dodavatelských firem.