Canisterapii, zejména pro dětské pacienty a seniory, zavádí stále víc nemocnic

V uherskohradišťské nemocnici začali na oddělení následné péče zpestřovat pobyt seniorům terapeutičtí psi v rámci projektu Rok seniora už loni. Canisterapie se stala natolik oblíbenou, že v ní nemocnice pokračuje i letos. Nově zavedli tuto terapii například i v nemocnici v Kyjově.

Canisterapeut Milan Doktor a jeho devítiletý retrívr Baron jednou týdně zamíří do práce na oddělení následné péče uherskohradišťské nemocnice. Pacienti následné péče canisterapii vítají a nového čtyřnohého kamaráda netrpělivě vyhlížejí. Paní Kaňovská se s psí návštěvou potkává už potřetí. S každým pamlskem nebo pohlazením procvičuje jemnou motoriku. „ Je to radost, která pomáhá i léčit,“ chválí psí návštěvu pacientka Marie Kaňovská.

Devítiletý retrívr Baron chodí za pacienty do nemocnice každý týden (zdroj: ČT24)

Psi zlepšují náladu a pomáhají pacientům chodit

Psi pomáhají pacientům nejen na lůžku, ale pacienti mají motivaci vstát a chodit. „Pacienti jsou rádi, že pejsek přijde, že si ho pohladí, že si s ním popovídají, psychicky to na ně působí velice pozitivně,“ dodává staniční sestra Marie Červinková.

  • Canisterapie – tedy léčebný kontakt člověka a psa pomáhá u mnoha postižení mentálních i fyzických. Canisterapeutické sdružení Jižní Morava má 165 členů a asi pět set psů, kteří pravidelně navštěvují domovy seniorů, ústavy sociální péče nebo stacionáře.

Baron a jeho ostatní čtyřnozí kolegové dochází do několika nemocnic ve Zlínském a Jihomoravském kraji. Nejnověji na dětské oddělení v Kyjově. Canisterapii zavedli například také v nemocnici v Břeclavi, Blansku nebo Valašském Meziříčí.