Zelení prý neustoupí "handlu", prosazují Stropnického jako radního Prahy

Personální spory ohledně vedení hlavního města zastupitelský klub Trojkoalice na čtvrtečním jednání nevyřešil. Zelení dál podporují svého předsedu Matěje Stropnického jako kandidáta do rady. Proti tomu je ale hnutí ANO, ČSSD i část Trojkoalice.

Pražští zelení se kvůli nominaci sešli ve středu a pozdě večer se krajská konference shodla, že dál podporuje Stropnického: „Předložím v nejbližších dnech Trojkoalici návrh postupu, jak ven ze situace bezprecedentního nátlaku, jemuž zelení v posledních týdnech čelí od přátel starého pořádku v Praze,“ komentoval Stropnický.

„Zelení nepodpoří koalici, v níž by nemohli mít nominanty nebo nominantky podle svého uvážení,“ píše se v usnesení krajské konference. „Trvá naše odmítnutí personálních handlů, a trváme na tom, že Matěj Stropnický ve své funkci nepochybil. Současně chystáme návrh zásadních programových bodů, jak se vymanit ze současné patové situace,“ uvedl šéf pražských zelených Ondřej Mirovský.

ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) se pokouší obnovit původní koalici, která se rozpadla před necelým půlrokem. Spor se ale vede ohledně nominace Stropnického, kterého v radě už nějakou dobu odmítají ANO a ČSSD, v úterý se k nim navíc připojily i STAN a KDU-ČSL.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek v úterý předpokládal, že se situace vyřeší do čtvrtku, kdy se koná zasedání zastupitelstva, které by případně mohlo dovolit nekompletní radu. Na jednání ale nikdo takový bod do programu nenavrhl.