Půl milionu jako odškodné za řetězení smluv na dobu určitou

Víc než půl milionu korun ušlé mzdy má zaplatit firma Mann Hummel z Přibyslavic na Třebíčsku svému zaměstnanci Lukáši Komárkovi. Rozhodl o tom Okresní soud v Třebíči. Lukáš Komárek loni v prosinci uspěl u Ústavního soudu se svou stížností proti řetězení smluv na dobu určitou, firma ho přesto odmítla přijmout zpět.

Lukáš Komárek pracoval ve firmě, která vyrábí vzduchové filtry, od roku 2009. Firma mu více než dva roky prodlužovala smlouvu na dobu určitou. Když chtěl zaměstnanec podle zákoníku práce změnit poměr na dobu neurčitou, firma nesouhlasila a nakonec mu znemožnila chodit do práce.

Následovaly čtyři roky soudních sporů. Okresní soud v Třebíčí rozhodl ve prospěch zaměstnance, Krajský soud v Brně a Nejvyšší soud naopak ve prospěch zaměstnavatele. Nakonec případ skončil až u Ústavního soudu. Ten sice stížnost zamítl, ale v odůvodnění dal zaměstnanci za pravdu a řekl, že smlouvy na dobu určitou nelze řetězit.

V pátek chce Lukáš Komárek do firmy znovu nastoupit

I přes to, že podle Ústavního soudu nepřestal být zaměstnancem, firma ho pracovat nenechala. Lukáš Komárek se proto opět obrátil na okresní soud. Ten teď rozhodl, že má firma zaměstnanci zaplatit ušlou mzdu za dva roky a že zůstává zaměstnancem.

„V pátek 1. dubna nastoupím do práce a pevně doufám, že mi zaměstnavatel umožní pracovat a nebude to apríl, “ nevzdává svou snahu vrátit se do práce Lukáš Komárek.

Komárkův právní zástupce Luboš Kliment ale tak optimistický není. „Nepředpokládám, že to skončilo. Zaměstnavatel by totiž musel uznat, že nejednal správně a musel by zaměstnance vzít zpátky,“ vysvětluje právník.

V podobné situaci jsou tisíce dalších zaměstnanců

Firma se proti rozsudku může odvolat. „Výnos okresního soudu budeme moci komentovat teprve v okamžiku, kdy obdržíme písemné vyhotovení rozsudku,“ řekla Daniela Vilhelmová, mluvčí Mann Hummel.

Případ Lukáše Komárka by se mohl stát precedentem pro tisíce dalších zaměstnanců. Rozsudek si přišel vyslechnout například Alois Humpolík ze Žďáru nad Sázavou. Jeho žena se už několik let soudí o smlouvu na dobu neurčitou s jednou ze žďárských škol.