V sousedství Dukovan chystají lidé referendum. Nesouhlasí s dostavbou

Ve Slavěticích v těsném sousedství jaderné elektrárny Dukovany připravují referendum o nových blocích. Na radnici ho prosadila opozice, která si dostavbu bloků nepřeje. Provozovatel elektrárny společnost ČEZ se naopak chystá místním podrobněji vysvětlit své záměry a věří, že je nakonec přesvědčí o jejich prospěšnosti i bezpečnosti.

Výzvu ke konání referenda podepsala ve Slavěticích více než polovina ze 194 voličů. Přípravný výbor ale tvrdí, že je v obci ještě mnohem víc lidí, kteří s dostavbou Dukovan nesouhlasí.

Například Bohumil Novák nebo Zita Hájková bydlí ve Slavěticích hned u rušné silnice, za domem mají stožáry elektrorozvodny a z oken se dívají na chladicí věže. Říkají, že novou elektrárnu už si nepřejí, a podepsali proto petici.

Společnost ČEZ už vykoupila pozemky

„Co chci docílit? Ať se něco děje, ať nejednají o nás bez nás,“ říká Zita Hájková. Nový pátý blok Dukovan by se měl stavět západně od stávající elektrárny. Právě na pozemcích směrem ke Slavěticím.  Společnost ČEZ říká, že v územním i ve stavebním řízení  budou mít obyvatelé sousedních obcí  několik příležitostí se k dostavbě elektrárny vyjádřit.

Ve Slavěticích bude referendum o dostavbě jaderné elektrárny (zdroj: ČT24)

„Chceme s názory obyvatel pracovat a chceme je přesvědčit, že to, co tady připravujeme, je bezpečná elektrárna,“ uvedl projektový manažer společnosti ČEZ Martin Uhlíř.

Starosta René Moravec a vedení obce Slavětice uvádějí, že za referendem stojí vnitřní spory v zastupitelstvu a že jeho vyhlášení bylo zbytečné. Referendum mohlo údajně počkat a místo toho mohla obec třeba zjistit u obyvatel, zda mají zájem o obchvat.

S tím organizátoři referenda nesouhlasí. Lidé by měli dostat možnost se k této problematice vyjádřit. „Cítím ohrožení vesnice, protože pozemky, které tady ČEZ skoupil, jsou jen sto metrů od posledního domu,“ uvedl Antonín Kovář z přípravného výboru ke konání místního referenda ve Slavěticích.