Starosta Milešovic chce potrestat ředitelku, která odmítla autistu

Vedení Milešovic hodlá potrestat ředitelku, která nepřijala chlapce s autismem. Za to se nyní musí obec jako zřizovatel školy omluvit rodině a zaplatit padesátitisícovou pokutu. Lenku Fillovou chce starosta pozvat na schůzi se zastupitelstvem a tam s ní případ probrat. Jaký typ postihu navrhne, zatím neví, ředitelka ale určitě nepřijde o místo.

„Ano, zvažuji jakýsi postih pro paní ředitelku. Byl jsem špatně informovaný, škola mě měla ihned upozornit,“ okomentoval situaci starosta Milešovic Michal Polanský (ČSSD). Doplnil, že personální změny nechystá. „Těžko bych sháněl náhradu a školu zavřít nemůžu,“ vysvětlil.

Nejzásadnější problém spatřuje právě ve špatné komunikaci mezi ním a ředitelkou. O nepřijetí tehdy jedenáctiletého Jana se dozvěděl až o dva týdny později. V té chvíli se ale už jeho rodiče spojili s Ligou lidských práv, která mu zajistila výuku na základní škole v Šaraticích. „Mají tam čtyři asistenty, takže jsem byl potěšený, že situace takto dopadla,“ dodal.

Jenomže případ neskončil přijetím Jana na jinou školu, ale soudním rozhodnutím. Milešovice jsou totiž pro Jana spádovou školou. A jeho matka se rozhodla dát věc k soudu. Navíc jej ředitelka odmítla přijmout kvůli jeho handicapu. Podle vyškovského soudu se tak dopustila diskriminace. Ředitelka nedávno uvedla, že si za svým čtyři roky starým rozhodnutím stojí. „Za stávajících podmínek naší malotřídní základní školy by bylo moje rozhodnutí stejné,“ uvedla Lenka Fillová v SMS zprávě. 

Snažil bych se najít pro Jeníka asistenta

Odmítnutí zdůvodnila tím, že pro Jana neměla potřebného pomocníka, který by se mu věnoval. Jenže to nebyl jediný důvod. S přijetím Jana nesouhlasili rodiče ostatních žáků. Podle ombudsmanky Anny Šabatové se ale Fillová měla řídit zákonem, ne jejich názorem. „Chápu, že rodiče mohou mít obavy, ale její profesní povinností je, pokusit se jim vysvětlit, že z takové situace žádné nebezpečí neplyne,“ vysvětlila ombudsmanka.

Navíc starosta obce uvedl, že by se snažil asistenta pro Jana sehnat. „Vychovatelce bychom prodloužili pracovní dobu a do družiny bych sehnal někoho jiného,“ popsal jeden z plánů, jak situaci řešit v budoucnu. Dodal, že nejde o peníze, ale přístup.

Asistenty shání i ostatní školy. Před třemi lety byly v Jihomoravském kraji čtyři stovky těchto pracovníků, nyní 550. Jejich platy jsou velmi nízké, asistent pedagoga má běžně kolem čtyř a půl tisíce korun měsíčně. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) teď slibuje nápravu. „Byli bychom rádi, aby byli ohodnocováni osmou platovou třídou,“ uvedla. To je o dvě třídy výš než doposud.

Autistického chlapce odmítli čtrnáctkrát

Jana odmítli celkem na čtrnácti základních školách. Přitom o jeho docházce do běžné výuky rozhodli před lety lékaři, kteří se shodli na tom, že už nemá chodit na speciální vyučování. Po spoustě neúspěšných schůzek a poté, co jej nepřijali ani do spádové školy, se nakonec jeho matka rozhodla dát celou věc k soudu.