Houpačka na pražském magistrátu. Koaliční jednání se znovu zadrhla na Stropnickém

Jednání Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, STAN), ANO a ČSSD o možném obnovení koaliční spolupráce v Praze se zadrhlo na osobě Matěje Stropnického (SZ). ANO a ČSSD předsedu Strany zelených v radě odmítá. Další jednání má proběhnout v úterý. Právě odvoláním Stropnického se koalice všech tří subjektů v říjnu 2015 rozpadla.

Matěj Stropnický zastával post náměstka primátorky pro územní rozvoj do října 2015, kdy opoziční návrh na jeho odvolání prošel i díky hlasům zastupitelů za ANO a ČSSD. Podle svých slov byl Stropnický odvolán kvůli změnám územního plánu a přípravě metropolitního plánu.

Následně zastupitelé odvolali radní pro sport Hanu Novákovou (ČSSD), pro školství a sociální věci Irenu Ropkovou (ANO) a radního pro majetek Michala Haška (ANO), což vedlo k vypovězení koaliční smlouvy. Jejich kompetence si rozdělili zbývající radní.

Uvidíme v úterý, říká Petr Štěpánek

Stany se nedávno dohodly, že se pokusí koaliční projekt oživit. Dosud společně řešily program a případné další praktické fungování koalice. „Programové prohlášení zůstává platné beze změny,“ řekl po jednání předseda zastupitelského klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ). Podle něj se jednalo také o úpravách koaliční smlouvy směrem k fungování koalice, například hlasování o návrzích podaných přímo na zastupitelstvu.

Radní Wolf (Trojkoalice): Je na Straně zelených, koho do rady nominuje (zdroj: ČT24)

Štěpánek považuje nyní za podstatné, zda se v úterý zastupitelé dohodnou na personálním obsazení. V případě dohody budou mít ANO, ČSSD a Trojkoalice opět v 65členném zastupitelstvu většinu 33 hlasů. V současné době vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů.