Brzkovští protestují proti těžbě uranu i přístupu ministra

Brzkovští protestují proti těžbě uranu i přístupu ministra (zdroj: ČT24)

V Brzkově na Jihlavsku přibližně sedm desítek lidí protestovalo proti údajné aroganci ministra průmyslu a obchodu (MPO) Jana Mládka (ČSSD). Podle zástupců obcí, které nesouhlasí s plány na těžbu uranu v ložisku Brzkov - Horní Věžnice, Mládek prohlásil, že je zhnusen kampaní, která se proti těmto plánům vede. Přítomní vyjádřili protest dvěma minutami ticha a cinkáním klíči. Podle mluvčího MPO Františka Kotrby ale Mládek nikoho neurážel, pouze byl nucen reagovat na hrubě zkreslené a občany matoucí informace.

Podle Kotrby společný právní zástupce zúčastněných obcí Luboš Kliment svými výroky v minulých dnech prostřednictvím médií rozpoutal útočnou kampaň, aniž by před tím korektně oslovil k dialogu všechny zainteresované strany a mohl disponovat relevantními informacemi.

Starosta Brzkova Aleš Bořil uvedl, že obyvatelům vadí Mládkův výrok, jímž označil chráněné ložiskové území jako čáru na mapě. „Pro majitele pozemků to znamená, že nemohou se svými pozemky hospodařit, poškozuje to jejich vlastnická práva. Vadí jim také, že nejsou účastníky žádného správního řízení,“ řekl Bořil.

Obce z okolí Brzkova chtějí být účastníky jednání o těžbě uranu

Obce a města bojující proti plánované těžbě uranu poblíž Brzkova na Jihlavsku se obrátí na vládu s požadavkem, aby se společně s vlastníky pozemků staly účastníky řízení o rozšíření chráněného ložiskového území. Starostové čtyř obcí se loni dohodli na společném postupu proti zahájení těžby. Kromě Brzkova jde o města Polná a Přibyslav a o obec Věžnice.

Podle Martina Besty z oddělení komunikace státního podniku Diamo je v souladu s platným zákonem účastníkem řízení pouze navrhovatel, což je v tomto případě Diamo. Kromě státního podniku Diamo existuje také další zájemce o těžbu uranu poblíž Brzkova. Je jím společnost Urania Mining.

Těžba uranu u obce Brzkov
Zdroj: ČT24

Ministerstvo životního prostředí řízení o rozšíření chráněného ložiskového území u Brzkova, kde Diamo zvažuje těžit uran, koncem února přerušilo. Podle obcí by měl být v dotčené oblasti podle zákona nejprve proveden geologický průzkum. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba sdělil, že s geologickým průzkumem se v tomto území nepočítá, protože už byl proveden v letech 1976 až 1991.

Materiál o přípravě na vytěžení uranu u Brzkova schválila vláda předloni v prosinci. Také konečné rozhodnutí o zahájení těžby by měla za několik let učinit vláda. Podle studie proveditelnosti by těžba mohla začít někdy kolem roku 2023.

Konkrétně Brzkov má podle starosty Aleše Bořila kvůli možné těžbě uranu dlouhodobě problémy se schválením územního plánu, obec se nemůže rozvíjet. „Rozšíření chráněného ložiskového území by poškodilo vlastnická práva majitelů pozemků. Případné těžbě se dlouhodobě bráníme kvůli poškození životního prostředí i sociálních dopadů na obyvatele,“ řekl Bořil. Stěžoval si přitom také na aroganci úřadů, které samosprávy neinformují.