Rozhádala se a rozpadla. Teď se k sobě původní pražská koalice vrací

Prahu zřejmě znovu povede původní koalice složená z ANO, ČSSD a Trojkoalice. Informaci přinesl server Aktuálně.cz, podle kterého se na tom dohodli zástupci stran na čtvrtečním jednání. Podle radního Jana Wolfa (Trojkoalice/KDU-ČSL) by mohla být nová koaliční smlouva hotová do konce března.

„Pojmenujeme si koaliční problémy, které nás v minulém roce rozklížily tak, abychom je odstranili a mohli těch zbylých dva a půl roku v klidu dovládnout,“ řekl serveru Wolf. Zatím ale podle něj není nic domluveno ani podepsáno.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je především potřeba ošetřit, aby se neopakovaly předchozí chyby, které vedly k rozpadu koalice. „Jednáme o problematických bodech. V pondělí a úterý se sejdou expertní týmy, teprve po jejich jednání si řekneme, zda koalici uzavřeme, či nikoliv,“ dodal Wolf. Mezi diskutovanými tématy bude například územní plán. 

S původní koalicí ještě tento týden vyjednávala i ODS. Ve čtvrtek ale definitivně potvrdila, že se na vládě s hnutím ANO podílet nebude. ODS ukončila jednání i proto, že jí TOP 09 koncem února nabídla v případné společné koalici post primátora pro Bohuslava Svobodu (ODS). Varianta ale stále narážela na nedostatek hlasů v zastupitelstvu.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se rozpadla loni na podzim. Po řadě sporů vše vyvrcholilo vzájemným odvoláváním radních. Díky tomu má Praha už déle než čtyři měsíce pouze sedmičlennou Radu a čtyři křesla zůstávají prázdná. 

Wolf doufá, že do 31. března se podaří zbytek Rady dovolit. „Rádi bychom to posledního března uzavřeli, v krajním případě 26. dubna,“ řekl. Do konce března by podle něj mohla být podepsána i nová koaliční smlouva.