Pořád k obědu králíka? V Česku už to neplatí, chov pomalu upadá

Králíky chová v Česku stále méně lidí. Jsou náchylní k nemocem a chov je časově náročný. V České Bělé na Vysočině už například z původních 70 zůstává jen 14 lidí, kteří se chovu králíků věnují.

Počty králíků v Česku klesají od roku 1999. Tehdy se jich chovalo přes sedmnáct milionů. Dnes je jich o deset milionů méně. Jde totiž o rizikovou skupinu zvířat. Mnoho chovatelů před lety odradilo virové onemocnění – takzvaný králičí mor, který přenáší bodavý hmyz.

Chovatelé proto doporučují očkování. „Začnou lítat komáři, kteří přezimovali, a nebezpečí je okamžité,“ upozorňuje chovatel z Polné Luděk Marek. Masná plemena má jen pro svoji spotřebu, u zakrslých králíků ale nestačí pokrývat poptávku. Lidé je kupují hlavně dětem jako domácí mazlíčky.

Chov králíků v Česku upadá (zdroj: ČT24)

85letý Alois Tecl chová plemenné i masné kusy. Králičí maso jde podle něj dobře na prodej a vyplatí se ho prodávat přímo ze dvora. Lidem už se ale podle něj králíky chovat nechce: „Říkají, že se nevyplatí prodávat za 250 korun čtyřkilového králíka, ačkoliv v krámě stojí až 130 korun kilo.“

Lidem totiž vadí na chovu králíků i jeho časová náročnost. Pro pana Tecla jde ale o celoživotní zálibu. Začínal před 50 lety, kdy měl dokonce první plemenný chov v Československu.