Klinika se odmítá stěhovat do budovy jeslí: Je ve špatném stavu

Možnost, že by se Autonomní centrum Klinika přestěhovalo z Žižkova na Prahu 4 do budovy bývalých jeslí, padla. Návrh pražské ČSSD aktivisté odmítli s tím, že je tento dům ve velmi špatném stavu a budovu na Žižkově, kde Klinika nyní funguje, navíc žádná složka státu nepotřebuje. Chtějí proto dál jednat s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a magistrátem.

Smlouva o výpůjčce žižkovského domu skončila minulou středu. Od té doby obývají aktivisté budovu nelegálně. Policie je kvůli tomu ale ještě nekontaktovala.

Tereza Virtová, která měla budovu od ÚZSVM vypůjčenou, v pátek znovu oslovila úřad s žádostí o jednání. „K domu neexistuje žádné kolaudační rozhodnutí. Pro nás to znamená, že padl hlavní důvod ÚZSVM, aby nám nebyla prodloužena smlouva o výpůjčce,“ uvedl Jakub Ort z kolektivu Kliniky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Úřad argumentoval tím, že budova je zkolaudovaná jako plicní sanatorium, takže její jiné využití je v rozporu se zákonem. Stavební úřad Prahy 3 ale takové rozhodnutí nedokázal dohledat. Podle informací aktivistů už kvůli tomu bylo podáno trestní oznámení.

Do jeslí Klinika nechce

Nabídku na výpůjčku budovy bývalých jeslí ve Znojemské ulici v Praze 4, kterou ve čtvrtek přednesli náměstek pražské primátorky Petr Dolínek a bývalá radní Irena Ropková, aktivisté nevyužijí.

Nepřipadá nám smysluplné přesouvat se do objektu, který je v dost špatném stavu, když tento (objekt) žádná organizační složka státu nepotřebuje a centrum zde funguje včetně vody a elektřiny… Nedokážeme si ani představit působit někde mezi paneláky na Praze 4.
Tereza Virtová

Nabídku ČSSD ostatní politické strany kritizují. „Není podle mě správné, spravedlivé ani přínosné nabídnout jen jedné vybrané skupině mladých lidí jinou budovu a přemístit je tak z místa, kde pobývají neoprávněně. Byl by to precedens postavený na systému, že kdo je drzý, ten něco od města, státu či městské části dostane,“ uvedl předseda magistrátního výboru pro školství a sociální věci Patrik Nacher (ANO).

Podle ODS není možná ani varianta setrvání na Žižkově, ani přesun na Prahu 4. „Volné prostory v Praze by se měly primárně využívat pro aktivity organizací naplňující obecný veřejný zájem, nikoliv podporující radikální politické skupiny,“ uvedl místostarosta Prahy 3 Alexandr Bellu. Podle Strany zelených se Irena Ropková nabídkou nového objektu jen snaží zbavit „problému“ v Praze 3, kde byla zvolena, a přesunout ho jinam.

Dolínek s Ropkovou také uvedli, že magistrát by se mohl pokusit objekt v Jeseniově ulici, kde nyní působí Klinika, získat pro sebe. Mohlo by v něm sídlit centrum s prostory pro neziskové organizace.

Klinika nyní sbírá tisícovku podpisů, aby se problémem muselo zabývat pražské zastupitelstvo. Požádala také o zapsání jako spolek, aby v budoucích jednáních její zástupci mohli vystupovat jako právnická osoba s vlastní suverenitou.

Potřebnost objektu pro stát musí posoudit vládní dislokační komise, která zasedne příští úterý. Po jejím rozhodnutí může ÚZSVM případně připravit prodej budovy.

  •  Aktivisté obsadili budovu v Jeseniově 60 na Žižkově na konci listopadu 2014, po několika měsících a svolení vlády se jim podařilo objekt si vypůjčit. Smlouva jim skončila před týdnem. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových minulý týden podal policii podnět, aby prošetřila, jestli obsazením budovy neporušují zákon. 
  • Na podporu centra v minulosti demonstrovaly stovky lidí. V budově fungovala například komunitní prádelna, knihovna, kavárna, pořádají se v ní přednášky a koncerty. Programy jsou zdarma nebo za dobrovolný příspěvek. 
  • Především svépomocí aktivisté budovu i opravili. Odmítají dotace samosprávy a velkých sponzorů. Budovu v únoru napadli maskovaní lidé kameny a pyrotechnikou, městská část Praha 3 poté napsala dopis vládě, aby zajistila bezpečí a pořádek.