Kněz dostal za sexuální obtěžování podmínku a léčení

Bývalý kněz dostal trest za obtěžování romských chlapců (zdroj: ČT24)

Kněz Vladimír Krejsa si u Okresního soudu v Přerově vyslechl za sexuální obtěžování dětí dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky. Soud mu zároveň nařídil ochranné ambulantní léčení. Muži hrozilo až pět let vězení. Proti rozsudku se podle obhájce zřejmě odvolá.

Soud čtyřiašedesátiletého kněze z Prostějovska uznal vinným z ohrožování výchovy dítěte a ze svádění k pohlavnímu styku. Krejsa již v současnosti kněžskou praxi nevykonává a je v důchodu.

Podle obžaloby obtěžoval celkem 16 romských chlapců v Přerově po dobu 3,5 roku a za orální sex či obnažování intimních partií jim měl platit několik stovek korun. „U některých byla jenom žádost o sexuální kontakt,“ podotkl soudce Martin Lýsek. Z většiny byli poškození v té době mladší 15 let, byť údajně tvrdili, že jsou starší. „Podle toho, jak vypadají měl a mohl vědět, že nemají 15 let,“ upozornil Lýsek.

Soudce zohlednil fakt, že se Krejsa ke svým činům částečně doznal. Zároveň jeho chování výrazně nepoznamenalo psychiku chlapců, kteří si tímto způsobem opatřovali peníze. „Žádný z nich se nehroutil a nikdo se necítí poškozen,“ uvedl soudce. Podle znalců kněz navíc jednal ve stavu zmenšené příčetnosti. Ochrannou léčbu soudce nařídil kvůli tomu, že Krejsa podle expertů trpí poruchou sexuální preference.

Arcibiskupství: Kněz navštěvoval Přerov soukromě

Obžalovaný kněz se pohyboval v romské komunitě u přerovského nádraží. Případ vyšel najevo v červnu 2014, kdy kněze policisté zadrželi v jednom z činžovních domů u přerovského nádraží, kde žijí hlavně romské rodiny.

Podle zástupců olomouckého arcibiskupství už obžalovaný muž nemá v církvi žádné pověření. Arcibiskupství již dříve uvedlo, že Krejsa jezdil do Přerova soukromě a s věřícími tam v kontaktu nebyl.