Růst olomouckého lesa zkomplikovalo sucho. Letos se to může zopakovat

Redaktorka ČT: Patnáct procent sazenic uhynulo (zdroj: ČT24)

V olomoucké městské části Holice vzniká rekreační lesopark za tři miliony korun. Před třemi lety zde lesníci vysadili dvaasedmdesát tisíc sazenic listnatých stromů. Patnáct procent z nich ale v létě kvůli suchu uhynulo a dendrologové upozorňují, že tentýž scénář se může opakovat i letos.

Radnice výsadbu lesa na podzim 2013 pojala jako protiváhu k nové výstavbě, která vždy městu ubere zeleň a vede k omezení tradičního prostoru v listnatých lesích na březích řeky Moravy. Jak navíc uvádějí dendrologové, ve třináctém století v osazené holické lokalitě lužní lesy opravdu rostly.

Potíže však v loňském roce způsobila nebývale dlouhá etapa sucha. Osmdesát procent sazenic totiž tvořily duby letní, které mají krátké kořeny, a z méně vyschlých vrstev půdy si kvůli tomu nemohou odsát dostatek vláhy. Patnáct procent z nich proto uhynulo. Dendrologové v této souvislosti dodávají, že s touto možností musela radnice počítat, a upozorňují, že stejná situace se může opakovat i letos, pokud se bude suché léto opakovat.

Pomoc proti vodě

Vznikající lesopark složený osmi druhů listnatých stromů – dubů, lip, habrů, jilmů nebo javorů – má být součástí přírodního areálu, který bude sloužit především lidem z olomouckých částí Holice, Nových sadů a Nového světa k procházkám, odpočinku, hrám a sportu. V současnosti se dokončuje plán na lávku přes železniční trať a cyklostezku, která budoucí les propojí s centrem města, realizovat by se mohla začít na konci letošního roku.

Olomouc si od vysazených listnáčů slibuje i to, že pomohou s protipovodňovou ochranou a v případě záplav na Moravě zadrží část vody.