Porodnice v Thomayerově nemocnici září novotou. Ženám přinese větší komfort

Thomayerova nemocnice v Krči slavnostně otevřela zrekonstruovanou porodnici. Na modernizaci dal stát 15,7 milionu korun, nemocnice dalších 12,6 milionu. Mnohem větší investici ale nemocnice chystá. Do pěti let by mohl v areálu vzniknout nový centrální urgentní příjem za 800 milionů korun.

Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Petra Kolka má nyní oddělení 30 porodnických lůžek a 21 lůžek pooperačních gynekologických. Lůžek ubylo, aby se zvýšil komfort pro ženy. Každý pokoj má nyní své sociální zařízení.

„Zásadní je, že přizpůsobujeme prostředí domovu žen. Přejí si rodit intimně, v krásném prostředí, mít kolem sebe samé příjemné lidi. A to my jim zde nabídneme,“ shrnul. Krčská porodnice má jednu z největších spádových oblastí. Vedle obyvatel Prahy 4 zahrnuje i přilehlé části středních Čech.

Největší investice ale nemocnici teprve čeká. V areálu má vzniknout nový centrální urgentní příjem. Nemocnice nyní denně přijímá 200 až 300 pacientů a 70 přiveze záchranná služba. Ředitel Zdeněk Beneš očekává další nápor, až bude před nemocnicí stanice metra.

Němeček: Na budovách je vidět velký dluh státu

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) je nemocnice v řadě programů špičková, zároveň je ale zastaralá. „Na budovách je vidět, že je tady velký dluh státu, a já jsem velmi rád, že se nám v loňském roce podařilo ve vládě prosadit plán strategických investic do sedmi důležitých zdravotnických zařízení, Thomayerova nemocnice je mezi nimi,“ řekl.

Investice schválené vládou by měly v Praze směřovat také do Všeobecné fakultní nemocnice a Institutu klinické a experimentální medicíny. Stát podpoří i fakultní nemocnice v Brně, Olomouci, Plzni a Hradci Králové. Chce pro ně do roku 2020 uvolnit deset miliard korun.

Thomayerova nemocnice otevřela opravenou porodnici (zdroj: ČT24)