Za dva roky 12 rozhleden. Česko-saské pohraničí chce nalákat turisty

Nové rozhledny pro Šluknovsko (zdroj: ČT24)

Celkem 12 rozhleden vyroste během dvou let na česko-saském pohraničí. Většina z nich se postaví na území Šluknovského výběžku v rámci přeshraničního projekt Euroregionu Nisa. Takřka 90 procent nákladů na vyhlídkové plošiny uhradí Evropský fond regionálního rozvoje.

Z 12 rozhleden vyroste devět na české straně a zbylé tři v Sasku. Lepší výhled budou mít lidé na dvou místech v Libereckém kraji – na vrších u obce Skalice u České Lípy a města Osečná.

Další rozhledny budou postaveny ve Šluknovském výběžku např. na kopcích Jitrovník, Grohmannova výšina u města Šluknov, nebo Maškův vrch nedaleko města Krásná Lípa. 

Stavbu rozhleden iniciovala samotná města, na která se Euroregion Nisa obrátil, když se snažil zjistit, co by si samotná města přála vybudovat. Chtějí tak tímto způsobem přilákat do regionu turisty.

Samotný projekt počítá kromě výstavby rozhleden také s vybudováním informačních tabulí, odpočinkových míst, stojanů na kola. Celkem by měla investice dosáhnout více než tří milionů eur (asi 81 milionů korun).

Události ČT: V Česku je skoro 400 rozhleden a další rostou (zdroj: ČT24)

Projekt je však stále ve fázi přípravy. Žádost bude Euroregion Nisa jako jeho koordinátor posílat do programu přeshraniční spolupráce v dubnu. Teprve na podzim se pak dozví, zdali na tento projekt dostane peníze.

Plánovaná rozhledna v Euroregionu Nisa
Zdroj: ČT24