Velikonoční trhy ve znamení Lady: Chybět nebude pučálka ani jidáše

Bříza ozdobená kraslicemi už na náměstí stojí (zdroj: ČT24)

Na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze začínají tuto sobotu velikonoční trhy, které budou, stejně jako vánoční trhy ve stylu Josefa Lady. Zaměří se na velikonoční tradice i pokrmy: vedle tří druhů klobás to bude staročeská pučálka, tedy pečený naklíčený hrách, velikonoční jidáše nebo jedenáct druhů punče. Kromě stánků nabídnou trhy každý den také folklorní program.

Letošní novinkou jsou řemeslné koutky, kde si zájemci mohou jednotlivá řemesla vyzkoušet a výrobek si pak odnést domů. Vystřídají se v nich například malíři vajíček, pletači pomlázek, kovář či brašnář. Na náměstí nebude chybět ani ozdobená bříza se 70 obřími kraslicemi, pod kterou bude dětská zoo.

Součástí programu budou oslavy irského svátku svatého Patrika 17. března, o víkendu 19. a 20. března zase proběhne mezinárodní festival dechových kapel a 2. dubna mistrovství ČR v otevírání ústřic. Velikonoční trhy pak skončí 3. dubna.

Podle odhadů organizátorů by celkem 150 stánků na Staroměstském a Václavském náměstí mohly během 23 dní navštívit až dva miliony lidí.

Vedení Prahy vybírá nového provozovatele trhů

Tyto trhy možná budou poslední, které pořádá firma Taiko, v září jí totiž po 12 letech končí smlouva, kterou město vypovědělo před dvěma lety bez udání důvodu. „S městem jednáme i o případném zpětvzetí výpovědi smlouvy, zároveň se připravujeme na výběrové řízení,“ uvedl k tomu předseda představenstva Libor Votruba. Firma ale vylučuje, že by jinému vítězi pronajala své stánky. Veškerý mobiliář je totiž její. 

Vedení Prahy zatím nového pořadatele trhů nevybralo: „Materiál je připraven a bude předložen na příští jednání majetkové komise rady 22. března. Po projednání v komisi bude o materiálu jednat rada,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Podle něj by se výběr nové firmy měl stihnout tak, aby zvládla uspořádat vánoční trhy. Firma Taiko ale upozorňuje, že s přípravou vánočních trhů by nový pořadatel mohl mít kvůli nedostatku času problémy.