Jazzman Gregory Porter zazpíval Brnu. I se svou legendární čepicí

Americký jazzman Gregory Porter v úterý podruhé zazpíval v brněnském Bobycentru. Na koncertě v rámci JazzFestu zazněly i novinky z jeho připravovaného alba Take me to the ELY, které vyjde šestého května. Nejvíce ho inspiruje jeho tříletý syn.

Stejný hlas, stejné místo, stejná čepice. Tak přivítal po dvou letech brněnské publikum jazzman Gregory Porter. „Není nepohodlná, naopak je příjemná. Je to můj styl, jsem to prostě já,“ shrnul hudebník, který ve svých textech ctí legendární bluesmany. V písních vzpomíná na krušnou historii amerických černochů a vrací se i do svého dětství.

Největší inspirací pro novou desku je ale nyní jeho tříletý syn. „V písních se snažím zachytit dětské hry a optimismus mládí. To jsou krásné věci,“ popsal novou desku Porter. Svého syna vídá jen někdy. Přestože s ním objíždí koncerty, většinou musí Porter jet napřed, protože města často střídá. „Není to moc pohodlné,“ vysvětlil.

Gregory Porter zahrál v Brně už podruhé (zdroj: ČT24)

Jazzman dodává, že umělec by měl být produktem svého prostředí. „Hodně cestuji - 280, 300 dní za rok a kvůli tomu se mi stýská i po věcech, jako je moje oblíbená kavárna, moje čtvrť. Ten stesk je v mé hudbě,“ okomentoval vznik svých skladeb. 

Kromě Gregoryho Portera na brněnském JazzFestu vystoupí i další hvězdy. Kromě hvězd jako Wynton Marsalis a Wayne Shorter se představí například Robert Glasper, Yaron Herman, Ziv Ravitz či Tomasz Stańko. Na celkem dvanácti koncertních večerech se představí hudebníci ze 14 zemí.