V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí

Po úterním silném sněžení se v Krkonoších zvýšilo lavinové nebezpeční na druhý stupeň pětibodové stupnice. Ten je ale stále označován jako mírné nebezpečí a horská služba při něm označuje podmínky pro lyžaře za převážně bezpečné. Za poslední den napadlo asi 20 centimetrů sněhu – celkem tak leží na hřebenech Krkonoš 80 až 100 centimetrů sněhu.

„Sníh padal za působení severního větru a ten ukládal sníh na závětrné svahy, kde se na některých místech vytvořily sněhové polštáře, a to zejména na hranách žlabů,“ uvedl lavinový specialista krkonošské horské služby Pavel Cingr. Právě na těchto místech podle něj vykazují sněhové profily malou stabilitu a mohou se uvolnit laviny středních rozměrů.

Při druhém stupni je lavinové nebezpečí označováno jako mírné. Sněhová pokrývka při něm vykazuje na některých strmých svazích jen střední stabilitu, lidé by neměli vstupovat na svahy se sklonem nad 40 stupňů. Samovolné uvolnění větších lavin se nepředpokládá, dají se očekávat pouze laviny malých rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin.

V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.