Střechu a patro bortícího se domu ve Zlíně čeká demolice

Statik rozhodl o odstranění střechy a druhého nadzemního podlaží neobydleného rekonstruovaného domu v Sokolské ulici ve Zlíně, který se druhým dnem bortí. Policie evakuovala obyvatele sousedního bytového domu. Podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila statici zjistili pohyb konstrukcí. Část Sokolské ulice je zcela uzavřena, opatření se dotklo dopravy ve městě včetně MHD.

Hasiči opět povolávají těžkou techniku z útvaru v Hlučíně v Moravskoslezském kraji, která v noci již demolovala část dvoupodlažního domu. „Nebezpečí zřícení domu narůstá, proto demolice proběhne v naší režii,“ řekl Netopil. Pásové rypadlo a zřejmě i další speciální technika hasičů by ve Zlíně mohly být zhruba za dvě hodiny. Podle Netopila hasiči již zajistili jednu stěnu, která hrozila zřícením. Pracovníci dopravního podniku zase posunuli troleje od domu do středu ulice.

Podle zlínské policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové je v sousedním domě jedenáct bytových jednotek a kadeřnictví. „Evakuace se v této chvíli týká sedmi osob, další lidé nebyli doma. Někteří si zajistili ubytování u rodiny či známých, jiným je zajišťuje město Zlín,“ popsala policejní mluvčí. „Zajistíme odvoz i náhradní ubytování,“ potvrdil náměstek primátora Ondřej Běták.

Podle Netopila se dnes na hasiče obrátil statik, který dohlíží na rekonstrukci bortícího se domu. Podle Kozumplíkové policie lokalitu po 12:30 ohraničila, uzavřela jeden jízdní pruh a dopravu v ulici Sokolská pouštěla kyvadlově. Později však ulice byla uzavřena úplně.

Podle mluvčího Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Vojtěcha Cekoty asi od 13:30 organizuje náhradní dopravu po Benešově nábřeží a Štefánikově ulici. Dispečeři podle Cekoty nasazují záložní vozidla s dieselagregátem. Zastávky na Zálešné, Padělkách a Kútech obsluhuje zvláštní autobus, který se otáčí u vozovny dopravce na Podvesné XVII a na Vršavě. Na linkách, kterých se uzavírka týká, vzniká asi desetiminutové zpoždění.

Policie podle Kozumplíkové zahájila úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě uznání viny pachateli hrozí až dva roky vězení. Policisty mimo jiné zajímá, zda byly při rekonstrukci domu dodrženy veškeré stavební postupy. Případem se zabývá i odbor stavebních a dopravních řízení magistrátu. Investor měl podle mluvčího radnice Zdeňka Dvořáka povolení na rekonstrukci interiéru a přístavbu domu.

Událost oznámila v pondělí v podvečer majitelka neobydleného dvoupodlažního domu. Na místo vyrazili hasiči, kteří viděli, jak se odtrhává roh objektu, a slyšeli praskání nosných částí domu. Objekt byl odpojen od plynu a elektřiny, z bezpečnostních důvodů bylo stejně jako dnes odpojeno i trolejové vedení. Policie již v pondělí večer také ulici uzavřela.