Slaný je bez starosty. Zálom skončil kvůli zastupitelům

Zastupitelé odvolali slánského starostu Pavla Záloma. Někteří kritizovali jeho postup prověřování předčasně ukončené smlouvy s vodárnami kvůli plánované modernizaci čistírny odpadních vod. Město dočasně povede místostarosta Milan Grohmann.

Vodárny mají jako náhradu získat přes deset milionů korun. Starosta hodlal celou věc prověřit, ačkoliv zastupitelstvo už smlouvu o narovnání s vodárnami schválilo. Záloma se ve věci obrátil na ministerstvo vnitra. Chtěl, aby byla smlouva zveřejněna před schválením, nyní tedy není jisté, zda je platná.

Na posudek se stále čeká

Podle starosty využili zastupitelé případ k jeho odvolání. „Mé odvolání připravovali více než rok,“ tvrdí. Slaný má na plánovanou modernizaci čistírny odpadních vod za více než 100 milionů korun možnost získat dotaci, ale právě proto muselo letos vypovědět smlouvu s vodárnami. Dohoda měla platit do roku 2019. Za každý měsíc, který by do vypršení smlouvy zbýval a čistírnu by provozovalo město, by Slaný mělo vyplatit vodárnám přes 300 tisíc korun.

Město by mělo podle Záloma ale rozhodnout podle aktuálního znaleckého posudku a důkladně prověřit, zda se provozování čistírny odpadních vod Slanému vyplatí dlouhodobě. Místostarosta Pavel Zlámal uvedl, že posudek do března dodá, aby se město s vodárnami vyrovnalo dobře.

Odvolání starosty navrhl zastupitel Lubomír Šmehlík. Pro bylo 14 zastupitelů z 25 přítomných.