Největší jihlavský lesopark čeká kácení, stromy jsou napadené kůrovcem

Největší jihlavský lesopark čeká kácení, stromy jsou napadené kůrovcem (zdroj: ČT24)

Do konce března minimálně sto stromů pokácí lesníci v jihlavském lesoparku Heulos. Stromy jsou totiž napadeny kůrovcem. „Kůrovec je velice nebezpečný, z hlediska lesního zákona je to kalamitní škůdce,“ řekl Libor Chromek z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu. Prořezávání v něm není vůbec snadné, komplikuje ho terén i to, že jde o místo, kde jsou obyvatelé města zvyklí trávit volný čas.

Dopoledne padla k zemi desítka stromů a další budou následovat. Kůrovec napadá stromy od koruny. „Poznat to bylo podle toho, že se začal olupovat vršek stromu, jak je vidět i na poražených stromech,“ vysvětlil Chromek. Jenže až dnes lesníci přímo při kácení zjistili, že nejde o jediného škůdce a situace je horší než původně předpokládali. Pod kůrou stejného stromu našli i lýkožrouta smrkového.

Nejpozději do konce března musí lesníci všech sto stromů pokácet a jejich kůru i větve spálit. Jedině tak se dá zabránit dalšímu šíření brouka, kterému prospívá teplá zima, což je vidět i na množství larev. Náročný terén a okolní ještě zdravé stromy práci lesníkům komplikují. „Kdybychom to dělali běžnou těžební technikou, bylo by to jednodušší, ale máme tady ploty, budovy, v horní části hřiště,“ popsal vedoucí střediska zeleně městských lesů Jihlava Petr Kolář. Okolím místa těžby procházejí lidé po cyklostezce a taky při cestě do zoologické zahrady.

Lesopark Heulos je největším sadem Jihlavy a zabírá téměř 35 hektarů. Jeho nejstarší část vznikla na přelomu 18. a 19. století.