Zlínské klapky nafotily katalog. Na festivalu se jich vydraží skoro 140

Blik, cvak, klap. Umělecké klapky, které půjdou během filmového festivalu ve Zlíně do dražby, mají za sebou profesionální focení. Letos se jich v aukci objeví téměř sto čtyřicet a štáb České televize si je mohl prohlédnout ještě před jejich vystavením.

„Obvykle jsme dražili každoročně kolem 110, 120 klapek, ale letos to vypadá na rekord,“ potvrdila manažerka projektu Minisalon filmových klapek Irena Skaunicová. Výtěžek z aukce pomůže hlavně mladým tvůrcům a jejich filmovým počinům, jako loni snímku Až po uši v mechu.

  • Začínajícím filmařům pomáhá minisalon už od roku 1998 a od té doby se na něm vydražilo téměř dva tisíce kusů. Získané peníze pak putovaly na podporu zhruba 240 audiovizuálních studentských projektů. Tvůrci se mohou přihlásit už nyní.

Právě na minulém ročníku se představilo téměř 110 výtvarníků, jejichž díla se vydražila za celkovou částku milion 655 tisíc korun. Nejdražší položkou byla klapka Zlatá rybka Jiřího Dudychy, která vyšla nového majitele na sto tisíc.

Letos se na zlínském festivalu bude dražit rekordní počet klapek (zdroj: ČT24)

Dřevěné klapky pro zlínský festival se vyrábí Josef Machů se svým otcem v dílně ve Vysokém Poli už sedmnáct let. Práce na jednom kusu jim zabere asi tři hodiny. „Nejvíce práce dá šrafování a pak samotné frézování,“ popsal nejproblémovější části výroby Josef Machů. Jejich příprava ho ale baví. „Když pak vidím v televizi, jak se to vydraží, tak mě to těší,“ dodal.

Čeští i slovenští výtvarníci pak povýšili jejich mistrovské řemeslné výrobky na umělecká díla. Kresbami připomínají třeba historii české kinematografie, jubileum Otce vlasti anebo novinku v osobním životě legendárního krtečka – paní Krtečkovou.