Dobrovolníci vyvěsili na veřejných místech reflexní vesty

Reflexní vesty se dnes objevily i v ulicích Brna. Dobrovolníci chtějí upozornit nejenom na svoji práci, ale i na problémy spojené s uprchlickou krizí. Čeští dobrovolníci pomáhají uprchlíkům v zahraničí už půl roku.

Jsme tu, pomáháme a chceme být vidět, vzkazují dobrovolníci. V zahraničí jim vesty pomáhaly odlišit se od davu lidí. Teď na sebe s jejich pomocí chtějí upozornit. K iniciativě se dnes připojily stovky lidí v celém Česku a  hlavně v Brně, centru dobrovolníků.

Přesně před šesti měsíci vyrazila první dobrovolnická posádka z České republiky do Maďarska. Jejím cílem bylo nádraží v Budapešti, kde uvízly tisíce uprchlíků. Později k Maďarsku přibylo i Chorvatsko a Srbsko – dobrovolníci jezdili pomáhat především na hranice mezi zeměmi. V listopadu pak odletěla první skupina Čechů i na řecký ostrov Lesbos. Celkem se na pomoc uprchlíkům vydalo do zahraničí dva a půl tisíce dobrovolníků ze všech koutů České republiky. Za tu dobu se mnohé změnilo, ale práce dobrovolníkům neubývá. Situace na řecko-makedonské hranici je dnes stejně, ne-li více krizová, jako byla před půl rokem na maďarsko-srbské hranici.

  • srpen 2015 – začátek iniciativy Pomáháme lidem na útěku
    září 2015 – první výjezd dobrovolníků do zahraničí
    září – listopad 2015 – Czech team na srbsko-chorvatské hranici
    listopad 2015 – první skupina na ostrově Lesbos
    leden 2016 – vznik stálého týmu na ostrově Lesbos
  • Zdroj: Pomáháme lidem na útěku

Aby lidé pomohli, nemusí jezdit do ciziny

„Aby lidé pomohli, nemusí nutně jezdit do ciziny. Stačí i dar v podobě teplého oblečení nebo zdravotnického materiálu, jako gázy a obvazy,“ říká Filip Habrman, koordinátor pomoci uprchlíkům, Diecézní Charita Brno. Další kamion Charity s pomocí vyrazí na hranice začátkem dubna přímo do Řecka. U hranic s Makedonií se tam teď tlačí okolo 10 tisíc lidí.

Česku se zatím hlavní vlna uprchlíků vyhýbá

Loni požádalo v Česku o azyl jen zhruba patnáct set lidí. Dostalo ho 70 z nich, další téměř čtyři stovky žadatelů získaly nižší status takzvané doplňkové ochrany. I národnosti žadatelů ukazují na to, že Česká republika zůstává mimo hlavní uprchlický proud. Nejčastěji totiž u nás žádají o azyl Ukrajinci, teprve potom s velkým odstupem následují Syřané a dále Kubánci a Vietnamci.

  • Žádosti o azyl v ČR v roce 2015
  • celkem - 1525
    azyl udělen - 70
    doplňková ochrana - 372
  •  Žadatelé o azyl v ČR v roce 2015
  • Ukrajina - 694
    Sýrie - 134
    Kuba - 128
    Vietnam - 81
  • Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR
Speciální vysílání na téma dobrovolníci v zahraničí (zdroj: ČT24)