Přerov dá práci dlouhodobě nezaměstnaným. Kdo odmítne, přijde o dávky

Přerov zaměstná další lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří v Přerově nemohou dlouhodobě sehnat práci, mají opět šanci na změnu. Ze sedmdesáti lidí město tentokrát vybere dvacet. Někteří jsou bez práce i deset let. Od dubna budou za minimální mzdu pracovat pro technické služby. Projekt zahájila radnice před půl rokem a zatím si ho chválí.

Komisi nezajímá ani vzdělání, ani kvalifikace. Do práce chce dostat především ty, kteří jsou déle než pět let evidovaní na úřadu práce a pobírají sociální podporu.

Někteří ale pracovat nechtějí a mluví o různých důvodech. „Upozorňují, že mají různá zdravotní omezení, ať už to jsou bolesti zad, ramen, vysoký krevní tlak,“ uvedla mluvčí Přerova Lenka Chalupová. Pokud ovšem práci odmítnou a nebudou mít lékařské potvrzení, můžou o dávky přijít. 

Uspěly především ženy

V Přerově projekt spustili loni na podzim. Radnice vybrala třináct dlouhodobě nezaměstnaných, kterým nabídla na půl roku zaměstnání za minimální mzdu. Pokud se osvědčí, slíbila jim profesní i platový růst.

Podle města se sice osvědčila jen polovina vybraných lidí, projekt přesto považuje za úspěšný. „Ti, se kterými jsme spokojení, pokračovat budou. Jsou to převážně ženy,“ poznamenal jednatel společnosti Technické služby Přerov Bohumír Střelec.

Město také doufá, že díky projektu začnou z úřadu práce mizet lidi, kteří jsou na něm hlášeni cíleně, jen aby si získali přístup k sociálním dávkám. Toho by chtěli docílit i v jiných městech s vysokou nezaměstnaností. Podobný projekt proto plánuje například Děčín nebo Kojetín.