V zámku na Zelené Hoře, který proslavili Černí baroni, hotel nebude

Zámek Zelená Hora u Nepomuku, který proslavil snímek Černí baroni, je znovu bez nájemce. Francouzská společnost CCEC tam chtěla už loni otevřít hotel – ze záměru ale postupně sešlo a obec po šesti letech vypověděla smlouvu. Zámek s pohnutou poválečnou minulostí, který chátral už za minulého režimu, tak nyní chátrá dál.

Zámek spadá pod obec Klášter, podle jejího starosty Zdeňka Bartoška už byla při posledním jednání s investorem cítit nejistota a pak přestal plnit některé podmínky, které měl ve smlouvě. Obec proto po šesti letech smlouvu s CCEC vypověděla. S přispěním ministerstva kultury se snaží opravit alespoň některé části. 

Hlavní prioritou je teď oprava oken a dveří za milion korun. Z veřejných sbírek pak chce obnovit zámecký oltář: „Nový oltář do zámeckého kostela nahradí oltář barokní, který je od padesátých let umístěný v nedalekých Neurazech,“ vysvětluje místostarosta Nepomuku Pavel Kroupa. 

Uvnitř kostela je kazatelna, ze které ve filmu Černí baroni poručík Troník vysvětloval kadenci samopalu vzor 24. Veřejnost se však dovnitř dostane jen několikrát do roka. 

Zámek proslavil snímek Černí baroni režiséra Sirového (zdroj: ČT24)

Nechat si zámek pouze ve vlastní režii je pro obec nemožné. Celková rekonstrukce se totiž odhaduje na tři čtvrtě miliardy korun. Proto hledá Klášter nového nájemce. Tentokrát chce mít ale vše pod větším dohledem. 

Na stavu zámku se nejvíc podepsala přítomnost vojáků v 50. letech, kdy tam byla kasárna pomocných technických praporů. „Potom tady vlastně byly jen sklady a jeden čas to tu využívala vojenská nemocnice Plzeň,“ dodává místostarosta Kláštera Josef Rota.