Ve frýdlantské nemocnici bude od dubna fungovat jen pohotovost

Akutní interní ambulance ve frýdlantské nemocnici skončí na konce března. Dále pak bude fungovat jen pohotovost. Pokud by na provoz přispívaly obce, tak bude nemocnice provozovat nepřetržitou 24hodinovou pohotovost, jinak bude pohotovost fungovat ve standardním režimu a mimo provozní dobu budou muset pacienti jezdit do 30 minut vzdáleného Liberce. Z tohoto důvodu také kraj od března posiluje ve frýdlantském výběžku záchrannou službu.

Podle starosty Dana Ramzera (ODS) je Frýdlant připraven o případném příspěvku jednat, ale pouze tehdy, shodnou-li se na podpoře minimálně obce Frýdlantského výběžku. Starostové se sejdou v úterý, jenže některé obce jsou proti: „Habartice v žádném případě platit nebudou, nenecháme se vydírat,“ tvrdí starosta Stanislav Briestenský. „Nemyslím si, že je správné přispívat soukromé společnosti na standardní zdravotní péči občanů,“ dodává starostka Bulovky Romana Šídlová.

Pokud by se nakonec nemocnice s městem na příspěvku nedohodla, tak bude pohotovost fungovat v pracovní dny pouze do 20:00 a o víkendu jen dopoledne.

Ve frýdlantské nemocnici fungovala akutní interní ambulance teprve od loňského září. Šlo o provizorní řešení poté, co tamní nemocnice od září uzavřela lůžkovou internu. Důvodem byl nejen nedostatek lékařů, ale také nedostatečné přístrojové vybavení. Nemocnice patří do skupiny EUC (dříve Euroclinicum).

Podle jednatele nemocnice Zdeňka Kubra doplácí zařízení na provoz ambulance od září každý měsíc asi 300 tisíc korun. Loni sice na provoz zhruba 400 tisíc korun přispěl kraj a obce, od začátku roku je ale ambulance plně v režii nemocnice. Na dofinancování 24hodinového provozu pohotovosti chce nemocnice od obcí 3,5 milionu korun, zhruba 750 tisíc dává na zajištění pohotovostní služby Liberecký kraj.

O případném příspěvku obcí budou starostové jednat v úterý (zdroj: ČT24)

„Na nepřetržitý provoz by podle nás měly přispívat obce ze svých rozpočtů. V podobné situaci je řada jiných malých nemocnic. V dnešní době, kdy je ve všech českých regionech hustá síť špičkových zdravotnických zařízení s dostatečným dojezdovým časem pro sanitky, jsou pohotovosti na malých městem luxusem,“ vysvětlil Kubr, který je členem představenstva ECU. 

Frýdlant by mohl smlouvy jednostranně odstoupit. Pak by nájemce musel nemocnici do třech měsíců vyklidit. Jenže by se nemuselo podařit tak rychle najít nového provozovatele. „Musíme vypsat koncesní řízení. Na jeden až dva roky hrozí, že ten areál by byl prázdný a obávám se toho, že by se už nepovedla rozdýchat,“ uvedl starosta Ramzer. Jedna z variant je, že by nemocnici koupil Liberecký kraj. Nejprve ale musí být vyřešená nájemní smlouva.

Kraj posiluje ve výběžku záchrannou službu

Kvůli omezení akutní péče posiluje od března Liberecký kraj záchrannou službu, nově budou ve Frýdlantském výběžku sloužit dvě posádky celých 24 hodin. Kraj to vyjde asi na čtyři miliony korun za rok.

Ve Frýdlantském výběžku žije asi 24 tisíc lidí, region je ale se zbytkem kraje spojen jen dvěma komunikacemi, z nichž jedna – kolem přehrady Souš v Jizerských horách, se na zimu pro dopravu uzavírá. V zimních měsících ovšem bývá problém s dopravou i na druhé silnici vedoucí přes Mníšek.