Na sídlišti v Jihlavě vznikne mokřadní učebna

Přírodní učebna s mokřadem pro pozorování ptáků, hmyzu a obojživelníků by měla během letošního roku vzniknout na největším jihlavském sídlišti v blízkosti tamní základní školy. Vybudovat ji chce místní ekologické sdružení.

Zatím rybníček uprostřed jihlavského sídliště Březinky připomíná spíš smetiště. To by se ale během pár měsíců mělo změnit. Sdružení Mokřady tu chce vybudovat novou přírodní učebnu. Místo nevzhledného rybníčku vzniknou tři různě veliké upravené tůně.
„Je tady prokázaný výskyt skokanů krátkonohých, zelených i hnědých. Pozorovali jsme tu i rosničku,“ říká Jaromír Maštera, místopředseda sdružení. Práce by měly začít už za měsíc. Celkové náklady by neměly přesáhnout sto tisíc korun.

Inspiraci Jihlavané našli v Novém Městě na Moravě

Stejný projekt funguje už bezmála rok také v Novém Městě na Moravě. Podpořila ho Nadace Partnerství a využívají ho žáci zdejší 1. základní školy. Ekotým školy pomáhal s budováním tůní a teď se v přírodě učí.

Mokřadní učebna
Zdroj: ČT24

Žáci sledují základní fyzikálně-chemické vlastnosti vody, vývoj vegetace v lokalitě, výskyt obojživelníků a drobných vodních bezobratlých. Seznamují se také s praktickými činnostmi v přírodě a údržbou přírodní lokality.