V průmyslové zóně Triangle leží tisíce tun pneumatik – ČIŽP varuje před rizikem požáru

Události v regionech: Obří skládka pneumatik v průmyslové zóně Triangle (zdroj: ČT24)

Tisíce tun pneumatik leží v areálu firmy Hargo v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. Společnost, která se zabývá jejich recyklací, je v úpadku a už za hromadění odpadu dostala – zatím nepravomocně – pokutu od České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle inspektorů jde totiž o bezpečnostní riziko. Požár podobné skládky pneumatik v nedalekých Tušimicích před pěti lety hasiče zaměstnal na půl roku. Ředitel ústeckého oblastního inspektorátu ČIŽP Jaroslav Vacek řekl, že firmě hrozí pokuta až deset milionů korun.

Hromady pneumatik v areálu firmy Hargo jsou vysoké až pět metrů a obklopují tovární halu, kde se staré pláště recyklují. Podle České inspekce životního prostředí ale takové ukládaní odpadu možné není. Firma totiž dostala povolení gumy skladovat pouze ve speciálních betonových zásobnících.

„Skladování na volné ploše není nijak odděleno. V případě požáru by to byl velký problém,“ říká ředitel oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem Jaroslav Vacek.

Společnost Hargo tvrdí, že příjem dalších pneumatik zastavila. Příčinou problému je podle předsedy představenstva Jiřího Kleina porucha recyklační linky. „Oprava poškozeného hřídele se přes ujištění výrobce protáhla na skoro 3 měsíce,“ uvedl.

Poruchy technologie přitom továrnu provázejí už tři roky, kdy tam běží zkušební provoz. Způsobily jí tak vážné finanční problémy, že společnost vyhlásila úpadek.

Do insolvenčního řízení se zatím přihlásilo 12 věřitelů. Největší z nich, banka, která stavbu továrny financovala, chce nazpět 136 milionů korun.

Požár pneumatik v Tušimicích likvidovali hasiči půl roku

Inspekce životního prostředí se obává, aby pneumatiky nezačaly hořet jako před šesti lety na skládce v nedalekých Tušimicích. Jedovatý kouř byl tehdy vidět na 50 kilometrů. Oheň se hasičům podařilo definitivně zlikvidovat až půl roku po jeho vypuknutí.

Zásah hasičů v Tušimicích měl zaplatit majitel skládky. Jenže ten zkrachoval. „Ústecký kraj se připojil k insolvenčnímu řízení s částkou 2,7 milionu korun. Prozatím se nepodařilo nic z toho vymoci,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Za pronájem území v průmyslové zóně Triangle dluží firma Hargo kraji přes 80 tisíc korun. Úřad doufá, že z něj všechny pneumatiky vyklidí. Podle nařízení inspekce na to má necelé tři měsíce. 

Řízení o pokutě firmě Hargo by mohlo skončit v polovině března. Společnost pak bude mít možnost se proti její výši odvolat. „Až bude rozhodnutí pravomocné, můžeme ho teprve zveřejnit,“ řekl Jaroslav Vacek z ČIŽP.