Smetanovo nábřeží v Praze uzavřel na tři hodiny únik plynu

Smetanovo nábřeží bylo zavřené kvůli úniku plynu (zdroj: ČT24)

Smetanovo nábřeží v Praze bylo v úterý odpoledne kvůli úniku plynu zhruba tři hodiny uzavřeno pro auta i pro chodce, nejezdily ani tramvaje. Z budovy Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy museli hasiči preventivně evakuovat zhruba dvě stovky lidí, uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Podle mluvčího Pražské plynárenské Miroslava Vránka měli plynaři situaci pod kontrolou, šlo o závadu napojení přípojky na plynovod.

Plynaři potřebovali při likvidaci havárie rozšířit výkop, v místě jim ale vadila lampa. Hasiči ji museli přesunout. „V 16:09 požádali plynaři o pomoc s odstraněním závady na přípojce na plynovod, 17:50 byla lampa přesunuta na jiné místo,“ uvedla Adamcová. Pomáhali hasiči z centrály a ze Strašnic, kvůli jeřábu bylo potřeba vypnout trolejové vedení.

Automobilová doprava byla podle pražského policejního mluvčího Jana Daňka v místě obnovena krátce před 19:00.

Pohotovostní služba plynařů měla podle Vránka situaci pod kontrolou. V případě, že se plyn rozptyluje do vzduchu, nebezpečí nehrozí. Fakulta přesto zrušila v budově na Smetanově nábřeží veškerou výuku. Uzavřena byla celá budova včetně knihovny. 

Duben 2013 - Výbuch plynu v Divadelní ulici zranil 43 lidí

V dubnu 2013 způsobil unikající plyn z potrubí pod chodníkem silný výbuch v nedaleké Divadelní ulici. Exploze zranila čtyři desítky lidí a poškodila okolní domy. Vyšetřovatelé poté zjistili, že důvodem bylo porušení technických norem v 70. letech 20. století. Viník, stavbyvedoucí bývalého podniku Středočeské plynárny, potrestán nebyl, už před delší dobou zemřel. Škodu způsobenou explozí tehdy policie vyčíslila na 275 milionů korun.