Místo pěší spíš mrtvá zóna - centra některých měst se vylidňují

Události v regionech: Centra některých měst se vylidňují (zdroj: ČT24)

Centrum Hradce Králové se vylidňuje, upozorňují tamní drobní obchodníci. Některé malé prodejny už musejí i zavírat. Podnikatelé si stěžují, že jim zákazníky odlákaly hlavně velké nákupní galerie. V Hradci Králové přitom od podzimu začne fungovat další velký obchodní dům. Podobné problémy ale řeší i další města - prázdné obchody přibývají třeba v Plzni.

Už čtyři prázdné obchody jsou momentálně na 50 metrech Švehlovy ulice v Hradci Králové. Majitelka tamního butiku s oděvy Jitka Landmesserová říká, že pěší zónu už ulice moc nepřipomíná. „Je to mrtvé město,“ konstatuje. Ulice by přitom podle ní mohla být v ideálním případě něco jako pražská Pařížská.

Že se centrum Hradce Králové vylidňuje, potvrzuje i další majitelka obchodu ze středu města Karolína Kalendová. „Ještě když je hezky, lidé tu posedávají na lavičkách. Ale pokud sněží nebo je ošklivo, není tady živáčka,“ říká.

Centrum města se odkrvuje, neroste kupní síla, popisuje situaci realitní odborník Stanislav Mach. Argumentuje tím, že v Hradci Králové není mnoho práce, lidi za ní dojíždějí a nakupují pak jinde.

„Mladí lidé si zvykli nakupovat tam, kde mají všechno na jednom místě, to znamená v obchodních centrech. Je tam možnost parkování, je tam možnost zábavy a jiného vyžití,“ dodává Mach.

Nová nákupní galerie bude v Hradci fungovat od podzimu

Drobní obchodníci v Hradci Králové se budou muset vypořádat ještě s další novinkou. Na podzim tam slovenský investor otevře nový obchodní dům. V nákupní galerii bude 140 obchodů na ploše 21 tisíc metrů čtverečních.

„Zodpovědný politik by se nad tím měl zamyslet, poradit se s odborníky a říct razantní slovo. Že už je tady toho dost,“ uvedl architekt a urbanista Jan Čížek.

Jeden z prázdných obchodů v centru Hradce Králové
Zdroj: ČT24

Mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková ale argumentuje tím, že pokud je pozemek v soukromém vlastnictví a není v kolizi s územním plánem, má vedení města velice omezené možnosti, jak stavbě zabránit.

Obchodních ploch má Česko víc než Velká Británie nebo Itálie

V přepočtu prodejní plochy na tisíc obyvatel patří mezi českými městy první příčka Liberci. Hradec Králové ho ani po otevření nové nákupní galerie neohrozí.

  • Liberec - 1440
  • Plzeň, Teplice, Olomouc – 1200
  • Praha – 850
  • Hradec Králové – 750
  • Karviná, Havířov – do 300
  • Zdroj: Magistrát města Hradec Králové

Prázdných prodejen přibývá i na západě Čech

Podobná situace je v Plzni - prázdných prodejen v centru tam přibývá, realitním kancelářím se je nedaří pronajmout. Redaktorka České televize jich při natáčení napočítala v centru města sedmnáct.

Jedním z důvodů je odliv zákazníků do obchodních center. Dalším jsou vysoké ceny pronájmů. Za metr čtvereční nebytových prostor žádají majitelé v centru Plzně od 2500 do 5000 korun za rok. Potenciálním nájemcům to často přijde drahé - majitelé ovšem většinou slevit nechtějí.

„Nedávno jsme nabízeli prostory v centru města, kde pronajímatel trval na ceně. Pokud vím, prostory nejsou pronajaty dosud,“ uvedla realitní makléřka Dagmar Dánová.

Jiným příkladem jsou komerční prostory na Americké třídě s plochou skoro pět set metrů čtverečních. Majitel za ně chce měsíčně sedmdesát devět tisíc korun, zájem ale už rok nikdo nemá. Jak v rozhovoru s redaktorkou ČT připustila spolumajitelka těchto prostor Dagmar Hrušáková, byla ochotná i slevit, ale nájemce se ani tak nenašel.

Plzeňští radní chtějí do centra lidi lákat například na pravidelné farmářské a řemeslné trhy na náměstí Republiky.

V Chebu táhnou hlavně vánoční trhy

S vylidňováním centra města bojuje i třicetitisícový Cheb. Jeho starosta Petr Navrátil (ČSSD), který byl hostem pořadu Události v regionech, konstatoval, že lidi do centra lákají zejména vánoční trhy. „V prosinci se nám naplní náměstí a všichni obchodníci, i ti menší, z toho žijí,“ uvedl. V létě se ve městě objevují turisté a centrum taky částečně oživí, doplnil.

Chebská radnice podle starosty vychází vstříc obchodníkům tím, že stabilizovala nájmy. „Město nemá primární zájem na tom nějak zásadně vydělat, ale spíš si tam chce nájemníky uchovat,“ uvedl Navrátil.

Radnice taky změnila systém parkování a na polovině náměstí umožňuje parkovat hodinu a půl zadarmo. Což na krátké nákupy stačí, uzavřel Navrátil.