Kritizované parkoviště na Malostranském náměstí zmizí podle Dolínka letos v červenci

Letos v červenci má z Malostranského náměstí v Praze 1 zmizet stávající parkoviště, uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Technická správa komunikací dostala za úkol vypovědět stávajícímu nájemci smlouvu. Praha připravuje kompletní rekonstrukci náměstí, jenže zatím není jasné, kdy k ní dojde. Proti rušení parkoviště protestovali někteří poslanci, kteří ho využívají, podle Dolínka ale zmizí i přes jejich protesty.

„TSK jsem zadal úkol, aby smlouvu vypovědělo. V nájemní smlouvě je tříměsíční výpovědní lhůta, takže do července se to stihne. Malostranské náměstí je historický skvost, ne parkoviště,“ řekl Dolínek.

Na náměstí se pak mají pořádat nejrůznější akce včetně trhů. Jednou z možností, jak prostor oživit, pak je rovněž rozmístění stolků a židliček – s projektem rozmístit do ulic stolky a židle nedávno přišel Institut plánování a rozvoje (IPR).

V minulých dnech se v médiích objevily nesouhlasné hlasy některých poslanců proti rušení parkoviště. Teď se ale dívají na rozhodnutí Prahy spíše smířlivě. Vesměs prý chápou, že náměstí bude bez automobilů vypadat lépe. Zároveň ale chtějí najít vhodné náhradní parkování, protože sněmovní podzemní garáže nemají dostatečnou kapacitu. Magistrát o tom bude se sněmovnou jednat.

V současnosti má dolní komora smlouvu s provozovatelem parkoviště na 42 stání, ta jsou podle kanceláře dolní komory plně využívána. Zrušení parkoviště by bylo pro dolní komoru „jistou komplikací“, sdělil tiskový odbor. V horní části náměstí mají parkovací stání zůstat.

Proti parkovišti podepsalo petici pět tisíc lidí

Místní současný stav náměstí delší dobu kritizují, nesouhlasí hlavně s tím, že starobylé místo pod Pražským hradem slouží právě jako parkoviště. Dokonce kvůli tomu sepsali petici, pod kterou sebrali na 5000 podpisů.

Vítězná studie architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského
Zdroj: ČTK/IPR

Hlavní město na tento tlak reagovalo vypsáním soutěže na celkovou rekonstrukci náměstí. Odborná porota již v září 2014 v mezinárodní architektonické soutěži vybrala vítězný návrh architektů Martina Hájka, Václava Hájka a Petra Horského. Kdy k ní přesně dojde, však zatím není jasné, magistrát totiž dopracovává studii regenerace.