Centrum Klinika jedná o prodloužení výpůjčky budovy na pražském Žižkově

Autonomní sociální centrum Klinika jedná o prodloužení výpůjčky budovy bývalé polikliniky na pražském Žižkově, kde mu v březnu končí smlouva. O budovu měla původně zájem také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), nakonec ale od záměru upustila. Zástupci Kliniky proto doufají, že budou jednání s úřady úspěšná. Na začátku února na centrum zaútočili neznámí maskovaní pachatelé.

„Na začátku března nám končí výpůjčka. Podle našich informací GIBS přehodnocuje původní požadavky,“ řekl za Kliniku Arnošt Novák. Mluvčí GIBS Radka Sandorová to potvrdila: „Požadavek Generální inspekce bezpečnostních sborů byl dle aktuální situace přehodnocen, a proto inspekce od původního záměru ustoupila.“

Centrum v budově bývalé polikliniky působí na základě smlouvy rok, má ji vypůjčenou od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „V současnosti probíhají v této záležitosti jednání, předpokládáme, že nejpozději do konce příštího týdne bude jasno. Další vývoj tak v tuto chvíli nelze předjímat,“ řekl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Budovu obsadili v roce 2014 squatteři

Opuštěný objekt bývalé polikliniky obsadili koncem roku 2014 squatteři, kteří budovu i její okolí uklidili a začali v ní provozovat sociální centrum. Pak je ale vyvedla policie. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale s povolením vlády nabídl budovu aktivistům k bezplatné výpůjčce.

Centrum funguje bez dotací samosprávy či velkých sponzorů, veškeré práce na domě dělají jeho příznivci svépomocí. Každý den pořádají bezplatné přednášky, jazykové kurzy, divadelní a hudební představení, rukodělné dílny a funguje tu knihovna. Otevřít chtějí také sociální prádelnu a knihařskou dílnu.

Útok maskovaných pachatelů šetří policie

Klinika se však od počátku potýkala s nedůvěrou některých sousedů i žižkovské radnice. Byly i stížnosti na hluk na zahradě. Situace kolem objektu se vyostřila poté, co Klinika loni spustila sbírku oblečení pro uprchlíky. Před dvěma týdny na objekt zaútočili maskovaní pachatelé kameny a světlicemi ve stejný den, kdy se v Praze konaly demonstrace proti migraci, útok šetří policie. 

Fotografie zveřejněná po útoku na facebookových stránkách centra Klinika
Zdroj: Facebook

Na podporu setrvání Kliniky na Žižkově bude v sobotu v Praze i dalších místech v Česku druhý ročník Dne pro Kliniku. Kromě podpory a získání peněz chtějí jeho pořadatelé podpořit i podobné projekty na dalších místech.