Novým rektorem Univerzity Hradec Králové je toxikolog Kamil Kuča

Novým rektorem Univerzity Hradec Králové (UHK) bude současný prorektor pro tvůrčí činnost a vnější vztahy Kamil Kuča. 30. června nahradí v čele školy dosavadního rektora Josefa Hynka. Rozhodl o tom akademický senát školy. Rektora do funkce jmenuje prezident. Kuča je profesorem v oboru toxikologie, jeho vynález používají vojáci NATO.

Nově zvolený rektor Univerzity Hradec Králové Kamil Kuča, kterému je 38 let, ve třetím kole volby získal 16 hlasů, jeho protikandidát proděkan Přírodovědecké fakulty UHK Martin Bílek dostal 14 hlasů.

Profesor Kuča je významným vědcem v oboru toxikologie. Zabývá se vývojem nových protilátek proti nervově paralytickým látkám a nových léčiv na Alzheimerovu nemoc. Vynalezl taky speciální injektor, který je součástí výstroje vojáků několika zemí, včetně NATO. Injektor funguje proti sarinu a mnoha dalším vysoce toxickým látkám.

  • Narozen 8. února 1978 v Přerově.
  • Absolvent oboru technologie organických látek na pražské VŠCHT (Ing., 2001), Ph.D. v oboru toxikologie na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové (2005), docent (2009) a profesor (2012) v oboru toxikologie.
  • V letech 2002 až 2009 pracoval jako výzkumný a vývojový pracovník na Univerzitě obrany, v letech 2010 až 2012 tam byl proděkanem pro vědeckou činnost. V letech 2006 až 2012 zároveň přednášel na katedře chemie Přírodovědecké fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. V letech 2012 až 2013 pracoval jako vedoucí Centra transferu biomedicínských technologií ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde je od roku 2011 dosud vedoucím Centra biomedicínského výzkumu. Na Univerzitě Hradec Králové působí od roku 2013, nejprve jako prorektor pro tvůrčí činnost a vnější vztahy. Od roku 2016 pak zastává funkci rektora.
  • Zabývá se vývojem nových protilátek (antidot) proti nervově paralytickým látkám a pesticidům a nových léčiv na Alzheimerovu nemoc.
  • Je vynálezcem speciálního injektoru, který je součástí výstroje vojáků několika zemí, včetně NATO. Injektor funguje proti sarinu a mnoha dalším vysoce toxickým látkám.
  • Je řešitelem či spoluřešitelem několika výzkumných projektů a autorem odborných publikací. Vede výzkumný tým, o výsledcích výzkumu v ČR přednáší a informuje na akademické půdě po celém světě.

„Když si vezmete hodnocení univerzit v České republice, tak Univerzita Hradec Králové rozhodně nepatří na první příčky. Myslím, že je před námi spoustu práce,“ řekl Kuča. Nový rektor neplánuje razantní změny a chce navázat na práci Josefa Hynka. „Bude záviset na týmu, který budu mít, a také na komunikaci s fakultami,“ dodal.

Hradecká univerzita zvolila nového rektora (zdroj: ČT24)

Kuča ve svém volebním programu uvedl, že za nejbližší spolupracovníky si chce vybrat osobnosti, které mají či měly zkušenost s vedením minimálně na fakultní úrovni. Chce také rozdělit funkci prorektora pro tvůrčí činnost a vnější vztahy na dvě, a to prorektora pro tvůrčí činnost a prorektora pro zahraniční styky.

Dosavadní rektor Hynek bude kandidovat na děkana Fakulty informatiky a managementu

O místo rektora UHK se ucházeli tři kandidáti. V prvním kole voleb, které bylo 10. února, vypadl současný prorektor školy Petr Grulich. Do druhého kola postoupili Kuča a Bílek, ani jeden z nich ale minulý týden nezískal nadpoloviční většinu hlasů, a proto se uskutečnilo třetí kolo. Pokud by v něm nikdo nezískal většinu hlasů, čekaly by univerzitu nové volby rektora.

Dosavadní rektor Josef Hynek řekl, že opakování voleb by univerzitu nadále rozdělovalo, což by nebylo dobré. Hynek chce v příštích měsících ve volbách usilovat o funkci děkana Fakulty informatiky a managementu UHK.

Podle Hynka je důležité, aby univerzita dostávala nové impulzy. „Nový rektor je mnohem mladší než já, je excelentní vědec, má spoustu nových nápadů. Takže se těším na spolupráci, myslím, že je dobré, že rektoři mají dvě volební období a pak musí příjít někdo nový,“ řekl dosavadní rektor.

Jedním z důležitých úkolů nového rektora bude pokračovat v budování univerzitního kampusu naproti hradecké fakultní nemocnici. Loni tam začala stavba nové budovy pro Přírodovědeckou fakultu UHK za 432 milionů korun. Objekt by měl veřejnosti sloužit od roku 2017.

Univerzita Hradec Králové vznikla v roce 2000 z vysoké školy pedagogické. 

V Českých Budějovicích na rektora stále čekají

Zatímco na Univerzitě Hradec Králové rektora na třetí pokus zvolili, v Českých Budějovicích se to ani po třech kolech volby nepodařilo. Akademický senát Jihočeské univerzity (JČU) se o to naposledy pokoušel 8. února. 

O funkci usiloval dosavadní rektor Libor Grubhoffer, ředitel výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Fakulty rybářství a ochrany vod Pavel Kozák a děkan Zemědělské fakulty Miloslav Šoch. Ani jeden z kandidátů nezískal v žádném ze tří kol nadpoloviční většinu všech hlasů. Mandát současného rektora skončí 31. března.