Podoba pražské koalice je nejasná, jednají všichni se všemi

Jako by bylo čerstvě po volbách, jednají v pražském zastupitelstvu všichni se všemi. Například dřívější tvrzení Karla Březiny (ČSSD) o možné koalici ANO, ČSSD, Trojkoalice a ODS mírnil večer předseda zastupitelů ODS Filip Humplík. Podle něj není žádná koalice na stole.

Vůbec poprvé od rozpadu koalice loni v říjnu a začátku nových vyjednávání se sešly ANO, TOP 09, ODS a Trojkoalice (SZ, STAN a KDU-ČSL). Podle předsedy zastupitelského klubu Trojkoalice Petra Štěpánka (SZ) se úterní schůzkou odblokovaly všechny podmínky, které strany měly. Původně vedení stran odmítala jednání ANO a TOP 09, společný postup deklarovaly TOP 09 a ODS, stejně tak ČSSD a ANO. Podle místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka (ANO) ale dohoda platí i nadále.

Strany se shodují na tom, že je třeba vytvořit silnější většinu než těsně dostačujících 33 hlasů, které měly společně ANO, ČSSD a Trojkoalice. „Existují asi čtyři možné varianty. Žádná nemá prioritu,“ řekl po jednání ANO, TOP 09, ODS a Trojkoalice předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Jedna z možných cest podle předsedy pražských zastupitelů ČSSD Karla Březiny by mohlo být spojení původní koalice s ODS. Strany se podle něj ale zatím na ničem konkrétním nedomluvily a jednání budou pokračovat. Už večer i Filip Humplík (ODS) uvedl, že žádná koalice zatím není na stole.

V tuto chvíli řešíme udržení stávající koalice a k tomu hledáme dalšího partnera, kde se dokážeme shodnout na programových záležitostech.
Jaroslav Faltýnek

Hnutí ANO předalo ČSSD a ODS seznam svých požadavků, za kterých je ochotno novou koalici vytvořit. Seznam požadavků v uplynulých týdnech předala jednotlivým vyjednávacím týmům také ODS - žádá například snížení běžných výdajů města nebo změnu způsobu financování dopravního podniku.

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

Personální otázky a případné složení nové rady strany podle Březiny a Humplíka neřešily. „Žádná jména jsme neřekli a ani jsme žádná nechtěli slyšet. V tuto chvíli jde o to dostat Prahu ze současné situace,“ řekl Humplík. Také podle Březiny je nutné nejdříve vyřešit případné programové shody či neshody.

ANO chce i nadále primátora

Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka bude toto hnutí chtít, aby primátorem zůstal jejich zástupce. „Mám z jednání dobrý pocit. My, jako ANO, máme jasný cíl postavit koalici, která bude stabilní, pevná, funkční a ve které budeme mít jako vítěz voleb primátora. Jsme zase o krok blíž a opravdu věřím, že se nám to povede,“ uvedl.

Dopoledne se sešli zástupci ANO také s TOP 09, k žádné konkrétní dohodě ale nedošlo. TOP 09 se rovněž sejde ještě s ODS a Trojkoalicí. Podle místopředsedy hnutí ANO Faltýnka ve čtvrtek bude jeho uskupení jednat s Trojkoalicí. „Náš záměr je zachovat původní půdorys a k tomu přibrat nějakého partnera,“ dodal Faltýnek.

Kdy bude nová koalice ustavena a zda se tak stane na únorovém zasedání, zatím ale není jasné. „Uvítali bychom, kdyby na tomto zasedání došlo ke kompletaci rady. Ale vzhledem k tomu, že poslední jednání s ANO a ČSSD bylo minulý týden a od té doby se nic neděje, obávám se, zda je možné koaliční jednání uzavřít do konce února,“ řekla radní Jana Plamínková (Trojkoalice/STAN).

Původně 11členná rada má nyní pouze sedm členů. „Programová diskuse běží. Za nás doufám, že by to mohlo být ještě tento měsíc,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Během úterního dopoledne se sešli zástupci ANO také s TOP 09, k žádné konkrétní dohodě ale nedošlo. Řekl to opoziční zastupitel Jiří Nouza. TOP 09 se rovněž sejde ještě s ODS a Trojkoalicí.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice skončila na konci loňského října. Od té doby Praze vládne rada, která nemá většinu a místo 11 členů jich má sedm.