Středisko pro běžence v bývalých kasárnách v Benešově nevznikne

Události v regionech: Azylové zařízení pro migranty v Benešově nebude (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra nezřídí azylové zařízení v bývalých Pražských kasárnách v Benešově. Po jednání náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka se starostou Benešova Petrem Hostkem (ČSSD) to řekla Lucie Nováková z ministerstva. Proti případnému vybudování střediska pro běžence se v Benešově zvedla vlna odporu, místní lidé uspořádali protestní petici, pod níž shromáždili tisíce podpisů.

Město Benešov má o budovu bývalých Pražských kasáren zájem, chce tam vytvořit sociální a startovací bydlení, což podle Novákové starosta Petr Hostek na schůzce s náměstkem Jiřím Nováčkem jasně deklaroval. O převodu kasáren na město hodlá starosta v nejbližší době jednat s ministerstvem obrany. 

„Ministerstvo vnitra z důvodu plánovaného projektu se sociálním zaměřením rozhodnutí obce akceptovalo a pobytové středisko v objektu bývalých Pražských kasáren nezřídí,“ uvedla Nováková.

Podle usnesení rady Benešova i zastupitelů by bylo umístění migrantů do budovy v centru města nevhodné. Poblíž jsou mateřská, základní a střední škola a internát. Nevyužívané kasárny mají v současnosti kapacitu asi 150 míst.

Vnitro dosud informace o možném zřízení střediska pro běžence v Benešově nechtělo komentovat s odvoláním na to, že jednání s městem ještě neskončila. Téma se mezitím dostalo i do Sněmovny. Poslanec Richard Dolejš minulý týden uvedl, že ministr Milan Chovanec (oba ČSSD) rozhodl o tom, že zařízení v Benešově nebude, už na konci ledna.

Jak v pondělí konstatoval náměstek Jiří Nováček, ministerstvo vnitra má v databázi další objekty, kde by azylové zařízení případně mohlo zřídit. Žádné místo ale jmenovat nechtěl, nejprve budou jednat s příslušnými obcemi.

Petici podepsalo skoro devatenáct tisíc lidí

Petici proti případnému vzniku azylového střediska v Benešově podepsalo zhruba 18 800 lidí, a to i z okolních obcí. Zástupci petičního výboru ji v pondělí předali místopředsedkyni sněmovny Jaroslavě Jermanové (ANO), která je současně benešovskou radní. Jermanová uvedla, že petici předá ministrům vnitra i obrany.

Pokud se vnitro majetku vzdá, povedou se jednání s ministerstvem obrany o jeho převodu na město, uvedla Jermanová. Petice plány města na vybudování startovacích bytů v bývalých kasárnách podporuje.