V Jeseníkách napadl nový sníh. Platí druhý lavinový stupeň

Horská služba vyhlásila v Jeseníkách druhý stupeň lavinového nebezpečí. V uplynulých dnech totiž napadlo na horách 15 až 20 centimetrů nového sněhu. Sněžení přitom provázel silný vítr, a na závětrných svazích se tak vyskytují nestabilní místa. V Jeseníkách jde tuto zimní sezonu zatím o nejvyšší lavinový stupeň z pětibodové škály, kterou horští záchranáři dosud vyhlásili.

„Sněžení provázel silný vítr, takže na závětrných svazích jsou místa, kde je nový sníh uložen na starém, zmrzlém podkladu v silnější vrstvě. V těchto místech se vytvořily jednotlivé nestabilní desky, k jejichž uvolnění může dojít zejména při dodatečném zatížení,“ uvedla jesenická horská služba na svém webu.

Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí. V Jeseníkách se laviny vyskytují v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Kralického Sněžníku, leží na nich celkem šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah. „Na horách nyní leží v nejvyšších místech až 60 centimetrů sněhu,“ dodal dispečer Jaroslav Tejnský.

První stupeň lavinového nebezpečí vyhlásila jesenická horská služba v polovině ledna, druhý stupeň z pětibodové škály je dosud nejvyšší během této zimní sezony. Důvodem je i poměrně málo sněhu, který na horách během zimy napadl.

V minulých letech jesenická horská služba vyhlašovala během sezony i několikrát třetí stupeň lavinového nebezpečí, naposledy tomu tak bylo loni na začátku dubna, kdy napadlo během několika dní až 30 centimetrů nového sněhu. Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, tedy druhý nejvyšší, je v Jeseníkách ojedinělý. Vyhlášen byl naposledy v únoru před čtyřmi lety.