Chomutov kritizuje výstavbu spalovny, bojí se nákladní dopravy

Chomutov nechce novou spalovnu, kraj ano (zdroj: ČT24)

Chomutov kritizuje výstavbu nové spalovny komunálního odpadu, kterou chce u Komořan na Mostecku vybudovat soukromá společnost. Město se obává, že je naddimenzovaná a nákladní auta by musela vozit odpad z celého kraje. Záměr ale naopak nevadí Litvínovu ani Mostu, v jejichž blízkosti má spalovna vyrůst, proti není ani Ústecký kraj.

Většina odpadu domácností teď v kraji končí na skládkách. Před třemi lety to bylo i víc než sedmdesát procent. Do čtyř let by to ale mělo být až třikrát méně. Ministerstvo životního prostředí chce navíc skládkování zdražit. Návrh nového zákona o odpadech počítá s tím, že poplatek vzroste skoro na čtyřnásobek. Ústecký kraj proto počítá s novou spalovnou v plánu odpadového hospodářství už v roce 2019.

Firma United Energy už povolení ke stavbě spalovny má. Vybudovat ji chce v Komořanech mezi Litvínovem, Mostem a Chomutovem. Ten je ale proti. Spalovna je podle města naddimenzovaná. Obává se, že se do ní bude muset vozit odpad z celého kraje. „Nás by to zatížilo nákladní dopravou,“ uvedl mluvčí Chomutova Jan Rödling.

Spalovna počítá s nejmodernějšími technologiemi

Město má navíc strach i z toho, že pokud nebude mít spalovna dost odpadů v kraji, začne ho vozit například z Německa. Podle mluvčí společnosti United Energy Miloslavy Kučerové je ale spalovna projektovaná jen na polovinu odpadu, který kraj ročně vyprodukuje. „Není ani důvod vozit komunální odpad ze zahraničí, protože kolem nás je ho spousta a další tuny leží v zemi,“ dodala.

Skládka v Hůrách
Zdroj: ČT24

Most ani Litvínov proti spalovně nic nemají. „V předložené dokumentaci se psalo, že to nemá žádný vliv na životní prostředí ani na veřejné zdraví,“ poznamenala starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO). Chomutov naopak ve spalovně vidí dalšího znečišťovatele ovzduší.

Energetici obavy mírní. Projekt podle nich počítá s nejmodernějšími technologiemi. Jestli bude spalovna u Komořan skutečně stát, může ovlivnit ještě rozhodnutí krajských zastupitelů. Ti se budou plánem odpadového hospodářství zabývat na konci února.