Nemocnice už nebudou moci zpětně vymáhat stokorunové poplatky

V případech, kdy nemocnice vymáhaly po pacientech zpětně stokorunové poplatky za lůžkovou péči, už neuspějí. Rozhodl o tom Ústavní soud, který stokorunový poplatek za hospitalizaci v roce 2013 zrušil. Dodnes ale pokračovalo mnoho sporů mezi nemocnicemi a pacienty - celkové dlužné částky se vyšplhaly k milionům.

Ústavní soud zamítl stížnost Psychiatrické léčebny Šternberk, která vymáhala poplatek 1100 korun za dvoutýdenní hospitalizaci pacienta v roce 2012. Původně chtěla peníze po pacientovi s omezenou svéprávností. Okresní soud ve Svitavách to zamítl s tím, že částku musí zaplatit jeho opatrovnice. Odkázal se tak na dřívější nález Ústavního soudu.

Ústavní soudci ale tentokrát řekli, že opatrovníka a zákonného zástupce není možné stavět na stejnou úrověň. „V daném případě nelze mezi zákonného zástupce nezletilého dítěte a opatrovníka nesvéprávné osoby dát takové rovnítko, protože opatrovník nemá vyživovací povinnost k té osobě, která má omezenou svéprávnost,“ uvedl předseda soudu Pavel Rychetský.

Ústavní soud: stokorunové poplatky už nemocnice vymáhat nemohou
Zdroj: ČT24

Poplatek za pobyt v nemocnici původně činil 60 korun. Po jeho zvýšení na 100 korun za den jej v roce 2013 přezkoumal ÚS a s několikaměsíčním odkladem poplatek zrušil. Důvodem bylo zejména jeho paušální uplatňování na všechny pacienty. Vláda jej poté už v původní výši neobnovila. Loni ÚS v jiném sporu stanovil, že starší dluhy z období šedesátikorunové hospitalizační sazby lze po pacientech vymáhat i nadále, na čemž se nic nemění.

Pacienti dluží nemocnicím na poplatcích stovky tisíc korun
Zdroj: Rostislav Kalousek/ČTK

Pacienti dluží dodnes nemocnicím stovky tisíc korun

 Například nemocnice ve Vyškově poptává zhruba 300 tisíc korun, Fakultní nemocnici Brno dluží pacienti na regulačních poplatcích 5,5 milionu. „S touto ztrátou se budeme muset vyrovnat v rámci svého rozpočtu,“ řekl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Některé nemocnice v minulosti využily na vymáhání dluhů exekučních firem. V těchto případech se stokorunové dluhy často vyšplhaly do tisíců. Portál finance.cz například informoval o kauze ženy hospitalizované v ostravské nemocnici. Dluh, úroky a náklady za soudní řízení ji přišly na 6 641 korun. Po odvolání u soudů zaplatila 2 478 korun.

Otázkou zůstává, jaké šance mají lidé, kteří po roce 2013 zpětně zaplatili nemocnicím nárokované poplatky z období stokorunové sazby. Hypoteticky by mohli usilovat o jejich vrácení. Pavel Rychetský ale nechtěl jejich šance nijak komentovat vzhledem k tomu, že by se otázkou mohl v budoucnu zabývat Ústaví soud.

Pacienti, kteří dluh zpětně zaplatili, budou moci podat ústavní stížnost (zdroj: ČT24)