Bývalým cvičištěm má vést silnice. Místní se bojí o vážky a žáby

Události v regionech: Přes bývalé cvičiště má vést silnice (zdroj: ČT24)

Na místě bývalého vojenského cvičiště v údolí Chrudimky v Pardubicích má vést silnice. Rozhodnutí radnice se ale nelíbí lidem, kteří k Chrudimce chodí pozorovat jinde málo vídané živočichy. Několik sdružení a spolků se proto spojilo a snaží se stavbě silnice zabránit.

Místa, kudy se v minulosti proháněly tanky či pěchotní transportéry, skýtají po odchodu armády často příležitost vzácným druhům rostlin i živočichů. Podle odpůrců stavby silnice tomu tak je i na bývalém cvičišti u Chrudimky v Pardubicích.

Žijí v něm listonohové letní, vzácné vážky či žáby. „Byla tady doložena kuňka ohnivá, rosnička zelená. Tyto tůně jsou vhodné pro rozmnožování obojživelníků,“ upřesnil kritik stavby silnice Ivan Hoza.

Podle pardubické radnice ale není zbytí, silnici přes bývalé cvičiště je potřeba postavit. „Abychom se co nejrychleji dostali na druhou stranu města směrem k nemocnici a Foxconnu,“ uvedl pardubický primátor Martin Charvát (ANO).

Význam silnice ale aktivisté zpochybňují. Upozorňují, že v blízkosti má výhledově stát jihovýchodní obchvat města. Obecní silnice přitom má vést nejenom souběžně, ale navíc po mostě, který bude nejprve nutné opravit. Filip Sedlák z Iniciativy Červeňák odkázal na posudky, podle kterých je současný stav mostu neuspokojivý.

Boj o silnici ale může být jen předehrou větší „válce“ o někdejší vojenské území. Radnice by celý prostor chtěla proměnit v běžný park. Naopak ochránci přírody by chtěli území nechat tak, jak je. Podobné území po vojenském cvičišti zůstalo bez zásahu i v Hradci Králové. Tam navíc jednou za rok přijíždějí nadšenci s historickými vojenskými vozidly, která pomáhají udržet unikátní podmínky pro vzácné druhy.